Jak co roku, tak i w tym zrobiłam dżem truskawkowy. Nie wyobrażam
sobie lata bez przetworów. Smak domowego dżemu truskawkowego nie może
równać się z żadnym dżemem ze sklepu. W tym roku jednak postanowiłam
nieco urozmaicić moje przetwory. Pyszny i smaczny dżem truskawkowy z
nutą wanilii intryguje niezwykłym połączeniem słodkich truskawek i
aromatu wanilii. Dżem truskawkowy z nutą wanilii nada twoim przetworom
charakteru i wyrazistości. Polecam!
Składniki:
1 kg truskawek
300 g cukru
60 g dżemfixu(1 opakowanie)3:1
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na małe kawałki. Truskawki umieszczamy w dużym garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy owoce do momentu zagotowania. Cukier waniliowy i cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy oba cukru do gotujących się owoców. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i ponownie zaczną się gotować. Gdy truskawki ponownie się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy chwilę, aż zniknie piana. Dżem przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Odwracamy nakrętką do dołu(przez 5 minut). Następnie zostawiamy dżem do całkowitego wystudzenia. Gotowe!
Składniki:
1 kg truskawek
300 g cukru
60 g dżemfixu(1 opakowanie)3:1
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na małe kawałki. Truskawki umieszczamy w dużym garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy owoce do momentu zagotowania. Cukier waniliowy i cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy oba cukru do gotujących się owoców. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i ponownie zaczną się gotować. Gdy truskawki ponownie się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy chwilę, aż zniknie piana. Dżem przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Odwracamy nakrętką do dołu(przez 5 minut). Następnie zostawiamy dżem do całkowitego wystudzenia. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz