Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dżem truskawkowy z nutą wanilii

Jak co roku, tak i w tym zrobiłam dżem truskawkowy. Nie wyobrażam sobie lata bez przetworów. Smak domowego dżemu truskawkowego nie może równać się z żadnym dżemem ze sklepu. W tym roku jednak postanowiłam nieco urozmaicić moje przetwory. Pyszny i smaczny dżem truskawkowy z nutą wanilii intryguje niezwykłym połączeniem słodkich truskawek i aromatu wanilii. Dżem truskawkowy z nutą wanilii nada twoim przetworom charakteru i wyrazistości. Polecam!
Składniki:
1 kg truskawek
300 g cukru
60 g dżemfixu(1 opakowanie)3:1
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na małe kawałki. Truskawki umieszczamy w dużym garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy owoce do momentu zagotowania. Cukier waniliowy i cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy oba cukru do gotujących się owoców. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i ponownie zaczną się gotować. Gdy truskawki ponownie się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy chwilę, aż zniknie piana. Dżem przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Odwracamy nakrętką do dołu(przez 5 minut). Następnie zostawiamy dżem do całkowitego wystudzenia. Gotowe!


dżem truskawkowy, truskawki, dżem, przetwory, wanilia

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj