Robienie dżemu truskawkowego to moja tradycja. Jest to dżem w którym
znajdziemy same owoce czyli to co najważniejsze w tego typu produktach
oraz zwykły cukier jako słodzik. Robiąc dżem truskawkowy mam pewność, iż
to co do niego dodam jest sprawdzone. Niestety dżemy, które znajdujemy w
sklepach w większości składają się z samych zagęstników oraz cukru.
Zachęcam serdecznie do przygotowywania dżemów. Jest to nie tylko radość
ze wspólnego spędzania czasu, ale również zdrowy produkt, którym
będziemy zachwycać się przez kolejne lata.
Składniki:
2 kg truskawek
400 g cukru
2 żelfixy
truskawki myjemy, suszymy. Kroimy na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy truskawki, zasypujemy je żelfixami. Zagotowujemy. Do gotujących się owoców dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż zaniknie piana. Przelewamy do słoiczków. Odwracamy słoiki z dżemem wiekiem do dołu i czekamy, aż wystygną.
Smacznego!
Składniki:
2 kg truskawek
400 g cukru
2 żelfixy
truskawki myjemy, suszymy. Kroimy na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy truskawki, zasypujemy je żelfixami. Zagotowujemy. Do gotujących się owoców dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż zaniknie piana. Przelewamy do słoiczków. Odwracamy słoiki z dżemem wiekiem do dołu i czekamy, aż wystygną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz