Dżem truskawkowy

Robienie dżemu truskawkowego to moja tradycja. Jest to dżem w którym znajdziemy same owoce czyli to co najważniejsze w tego typu produktach oraz zwykły cukier jako słodzik. Robiąc dżem truskawkowy mam pewność, iż to co do niego dodam jest sprawdzone. Niestety dżemy, które znajdujemy w sklepach w większości składają się z samych zagęstników oraz cukru. Zachęcam serdecznie do przygotowywania dżemów. Jest to nie tylko radość ze wspólnego spędzania czasu, ale również zdrowy produkt, którym będziemy zachwycać się przez kolejne lata.
Składniki:
2 kg truskawek
400 g cukru
2 żelfixy
truskawki myjemy, suszymy. Kroimy na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy truskawki, zasypujemy je żelfixami. Zagotowujemy. Do gotujących się owoców dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy ciągle mieszając. Gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż zaniknie piana. Przelewamy do słoiczków. Odwracamy słoiki z dżemem wiekiem do dołu i czekamy, aż wystygną.
dżem, truskawki, dżem truskawkowy
Smacznego!

Komentarze