Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Dżem wiśniowo-kakaowy

Sezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego nadeszła teraz pora na zrobienie przepysznych dżemów na cały rok. Nie byłam bym jednak sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie. W tym wypadku jest to kakao. Niby nie jest to duża ingerencja, a jednak zmienia nieco smak dżemu. Dżem wiśniowo-kakaowy smakiem i aromatem przypomina znane wszystkim czekoladki. W dżemie wiśniowo-kakaowym zostało zamknięte smaki i aromaty lata. Dżem o tak niezwykłym połączeniu na pewno zagości u mnie w spiżarni za rok.
Składniki:
1 kg wiśni
460-500 g cukru(około 2,5 szklanki)
60 g dżemfixu 2:1
15 g kakao(1,5 płaskiej łyżki)
Kakao przesiać przez sitko do cukru. Wymieszać. Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy na dużym ogniu do momentu zagotowania. Do gotujących się wiśni dodajemy cukier i kakao. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy pianę lub mieszamy do momentu jak zniknie. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem na 5 minut. Następnie studzimy. Gotowe!
dżem wiśniowy, kakao, domowy dżem wiśniowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj