Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dżem wiśniowy z nutą imbiru

Sezon na przetwory nadal trwa. Na straganach pełno letnich owoców i warzyw. Dziś proponuję wam pyszny, nieco orientalny dżem wiśniowy z dodatkiem imbiru. Imbir dodaje tym przetworom pikanterii oraz energii. Dżem wiśniowy idealnie pasuje do naleśników czy przekładanych ciast z kremem, gdyż danemu daniu nadaje nieco kwasowości. Połączenie wiśni z imbirem sprawi, iż tradycyjny, klasyczny dżem wiśniowy nabierze niezwykle intrygującego smaku i aromatu. Polecam!
Składniki:
1 kg wiśni
460-500 g cukru(około 2,5 szklanki)
60 g dżemfixu 2:1
10 g imbiru(1 płaskiej łyżki)
5 g cynamonu(0,5 łyżeczki)
Cynamon i imbir przesiać przez sitko do cukru. Wymieszać. Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy na dużym ogniu do momentu zagotowania. Do gotujących się wiśni dodajemy cukier z imbirem i cynamonem. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy pianę lub mieszamy do momentu jak zniknie. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem na 5 minut. Następnie studzimy. Gotowe!


dżem, dżem wiśniowy, imbir, wiśnia

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj