Dżem wiśniowy z nutą imbiru

Sezon na przetwory nadal trwa. Na straganach pełno letnich owoców i warzyw. Dziś proponuję wam pyszny, nieco orientalny dżem wiśniowy z dodatkiem imbiru. Imbir dodaje tym przetworom pikanterii oraz energii. Dżem wiśniowy idealnie pasuje do naleśników czy przekładanych ciast z kremem, gdyż danemu daniu nadaje nieco kwasowości. Połączenie wiśni z imbirem sprawi, iż tradycyjny, klasyczny dżem wiśniowy nabierze niezwykle intrygującego smaku i aromatu. Polecam!
Składniki:
1 kg wiśni
460-500 g cukru(około 2,5 szklanki)
60 g dżemfixu 2:1
10 g imbiru(1 płaskiej łyżki)
5 g cynamonu(0,5 łyżeczki)
Cynamon i imbir przesiać przez sitko do cukru. Wymieszać. Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy na dużym ogniu do momentu zagotowania. Do gotujących się wiśni dodajemy cukier z imbirem i cynamonem. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy pianę lub mieszamy do momentu jak zniknie. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem na 5 minut. Następnie studzimy. Gotowe!


dżem, dżem wiśniowy, imbir, wiśnia

Smacznego!

Komentarze