Nie ma nic lepszego, niż pyszny ekler z bitą śmietaną do tego
herbata i dobra muzyka w tle. Ciasto ptysiowe daje mnóstwo możliwości,
można eklery nadziać kremem budyniowym czy owocowym. Moim faworytem jest
jednak nadzienie z bitej śmietany. Idealnie sprawdzi się gdy mamy
gorszy dzień. U mnie się sprawdzają.
Składniki:
200 ml wody
250 ml śmietanki 30%
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
50 g czekolady karmelowej
4 jajek
Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego(kształt podłużnych suwaków). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) przekrawamy na pół. Śmietankę chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Ucieramy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ptysie nadziewamy kremem i polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Składniki:
200 ml wody
250 ml śmietanki 30%
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
50 g czekolady karmelowej
4 jajek
Zagotowujemy wodę, dodajemy masło. Do roztopionego masła z wodą dodajemy mąkę. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiego i lśniącego ciasta, które odchodzi od garnka. Studzimy. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta dodajemy pojedynczo jajka. Ucieramy trzepaczką(nie mikserem). Wykładamy ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego(kształt podłużnych suwaków). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 15 -20 minut. Po upieczeniu od razu(jeszcze gorące) przekrawamy na pół. Śmietankę chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Ucieramy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ptysie nadziewamy kremem i polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz