Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ekspresowy deser owocowo-czekoladowy

Często jest tak, że nie mamy zbyt dużo czasu aby zrobić ciasto czy deser. Ja tak mam w tygodniu. Aby jednak mieć coś słodkiego pod ręką często właśnie przygotowuję Ekspresowy deser owocowo-czekoladowy. Ekspresowy deser owocowo-czekoladowy składa się tylko z 3 składników, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Jest to deser, który sprawdzi się zarówno w lecie jak i w zimie.Często przygotowujecie szybkie desery?
Składniki:
300 ml śmietany 30%
200 g świeżych brzoskwiń lub dżem brzoskwiniowy
50 g cukru pudru(5 łyżek)
15 g kakao(1,5 łyżki)
herbatniki do ozdoby
Śmietanę mocno schładzamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao. Mieszamy ręcznie. Jeśli używamy świeżych owoców to należy je ubyć, obrać i pokroić w kwadraty. W pucharkach układamy najpierw owoce lub dżem, następnie masę śmietanową, a na koniec masę kakaową. Ozdabiamy herbatnikami. Pucharki chłodzimy w lodówce.
czekolada, owoce, deser, deser owocowy, deser czekoladowy

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj