Szybki jabłecznik bez pieczenia z masą budyniową

 Jabłeczniki to tak naprawdę temat rzeka. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis i sposób przygotowywania. Moja dzisiejsza propozycja to szybki jabłecznik bez pieczenia z dodatkiem masy budyniowej. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto bez pieczenia. Aby je przygotować potrzebujemy kilku składników. Jest to bez wątpienia ciasto na sytuacje awaryjne, nagłych gości lub gdy po prostu nie chcemy długo czasu spędzić w kuchni. Moim zdaniem jest to doskonała alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Niczym nie odbiega smakiem i aromatem od popularniejszej kuzynki. U mnie w domu ten jabłecznik stał się prawdziwym hitem. Polecam !

Składniki:

masa jabłkowa

1 kg kwaśnych jabłek

120 g galaretki cytrynowej

10 g cynamonu

masa budyniowa

750 ml mleka

150 g cukru

120 g budyniu waniliowego

100 g masła

20 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

dodatkowo

300 g herbatników jasnych

lukier

200 g cukru pudru

20 ml soku z cytryny

20 ml wody

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy galaretki cytrynowe. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy połowę herbatników. Układamy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Studzimy. Gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki, aby stężała.

Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 250 ml rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zimną masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. 

Na zimną masę jabłeczną układamy zimną masę budyniową. Na masie budyniowej układamy pozostałe herbatniki. Chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny.

Lukier: Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ciepłą wodą. Mieszamy. Dekorujemy lukrem ciasto.





Smacznego !

Komentarze