Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Francuskie faworki z karmelem

Francuskie faworki z karmelem są szybkim sposobem dla zabieganych na poczucie magii karnawału. W tym roku postanowiłam zgłębić tajniki tworzenia niezwykłych smakołyków karnawałowych. Kolejne moje przepisy już wkrótce. Dziś jednak chciałam bym się skupić na pysznych francuskich faworkach z karmelem. Łączą w sobie kruchość ciasta francuskiego, smak karmelu oraz orzechy. Można o nich powiedzieć, że podbiły podniebienia domowników swoją prostotą. Znikneły w mgnieniu oka. Często robicie różne ciekawe smakołyki z ciasta francuskiego?
Składniki:
350 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
100 g mielonych orzechów(włoskich, laskowych itp.)
100 g czekolady karmelowej
Orzechy mielimy. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy(wcześniej rozmrażamy w lodówce przez całą noc). Ciasto posypujemy mielonymi orzechami lekko wałkując. Kroimy wzdłuż w równych odstępach. Oddzielamy od siebie poszczególne fragmenty ciasta. Na środku każdego pojedynczego kawałka robimy małe przecieńcie. Przekładamy jeden bok ciasta przez drugi. Tworzymy wąski paseczek lekko zrolowany. Układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową. Pieczemy przez 15-20 minut w 190 stopniach do przyrumienienia. Studzimy. czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewą karmelową zdobimy francuskie faworki.
francuskie faworki, ciasto francuskie, karmel, karnawał
Smacznego !
Źródło: „Kobieta i życie” 2/2017

Komentarze

Popularne posty

Drukuj