Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Francuskie faworki z karmelem

Francuskie faworki z karmelem są szybkim sposobem dla zabieganych na poczucie magii karnawału. W tym roku postanowiłam zgłębić tajniki tworzenia niezwykłych smakołyków karnawałowych. Kolejne moje przepisy już wkrótce. Dziś jednak chciałam bym się skupić na pysznych francuskich faworkach z karmelem. Łączą w sobie kruchość ciasta francuskiego, smak karmelu oraz orzechy. Można o nich powiedzieć, że podbiły podniebienia domowników swoją prostotą. Znikneły w mgnieniu oka. Często robicie różne ciekawe smakołyki z ciasta francuskiego?
Składniki:
350 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
100 g mielonych orzechów(włoskich, laskowych itp.)
100 g czekolady karmelowej
Orzechy mielimy. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy(wcześniej rozmrażamy w lodówce przez całą noc). Ciasto posypujemy mielonymi orzechami lekko wałkując. Kroimy wzdłuż w równych odstępach. Oddzielamy od siebie poszczególne fragmenty ciasta. Na środku każdego pojedynczego kawałka robimy małe przecieńcie. Przekładamy jeden bok ciasta przez drugi. Tworzymy wąski paseczek lekko zrolowany. Układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową. Pieczemy przez 15-20 minut w 190 stopniach do przyrumienienia. Studzimy. czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewą karmelową zdobimy francuskie faworki.
francuskie faworki, ciasto francuskie, karmel, karnawał
Smacznego !
Źródło: „Kobieta i życie” 2/2017

Komentarze

Popularne posty

Drukuj