Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Francuskie koperty z budyniem

Francuskie koperty z budyniem powstały praktycznie przypadkowo. Po prostu miałam w domu opakowanie ciasta francuskiego i mleko. Tego dnia akurat się nudziłam, więc wymyśliłam ten deser. Francuskie koperty z budyniem dają mnóstwo możliwości przy ich robieniu. Możemy dodać do nich krem czekoladowy, owoce. Łatwość, dowolność oraz szybkość robienia tego typu ciastek sprawia, że idealnie sprawdzą się na nadchodzące mikołajki, które jak wiemy już wkrótce. Dzieci na pewno polubią francuskie kopert z budyniem. A wy co najczęściej dodajecie do ciasta francuskiego?
Składniki:
ok. 350 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
400 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
30 g proszku budyniowego czekoladowego
30 g mąki
30 g cukru(2 łyżki)
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty(możemy również kupić ciasto francuskie już pokrojone, wtedy używamy 6 płatów). Na każdym kwadracie nakładamy po 1 łyżce budyniu(ostudzony!), boki kwadratu układamy do środka tworząc kopertę. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polewamy francuskie koperty z budyniem.
francuskie koperty z budyniem, budyń, koperty z kremem, koperty z budyniem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj