Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Francuskie koperty z budyniem

Francuskie koperty z budyniem powstały praktycznie przypadkowo. Po prostu miałam w domu opakowanie ciasta francuskiego i mleko. Tego dnia akurat się nudziłam, więc wymyśliłam ten deser. Francuskie koperty z budyniem dają mnóstwo możliwości przy ich robieniu. Możemy dodać do nich krem czekoladowy, owoce. Łatwość, dowolność oraz szybkość robienia tego typu ciastek sprawia, że idealnie sprawdzą się na nadchodzące mikołajki, które jak wiemy już wkrótce. Dzieci na pewno polubią francuskie kopert z budyniem. A wy co najczęściej dodajecie do ciasta francuskiego?
Składniki:
ok. 350 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
400 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
30 g proszku budyniowego czekoladowego
30 g mąki
30 g cukru(2 łyżki)
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty(możemy również kupić ciasto francuskie już pokrojone, wtedy używamy 6 płatów). Na każdym kwadracie nakładamy po 1 łyżce budyniu(ostudzony!), boki kwadratu układamy do środka tworząc kopertę. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polewamy francuskie koperty z budyniem.
francuskie koperty z budyniem, budyń, koperty z kremem, koperty z budyniem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj