Francuskie koperty z budyniem

Francuskie koperty z budyniem powstały praktycznie przypadkowo. Po prostu miałam w domu opakowanie ciasta francuskiego i mleko. Tego dnia akurat się nudziłam, więc wymyśliłam ten deser. Francuskie koperty z budyniem dają mnóstwo możliwości przy ich robieniu. Możemy dodać do nich krem czekoladowy, owoce. Łatwość, dowolność oraz szybkość robienia tego typu ciastek sprawia, że idealnie sprawdzą się na nadchodzące mikołajki, które jak wiemy już wkrótce. Dzieci na pewno polubią francuskie kopert z budyniem. A wy co najczęściej dodajecie do ciasta francuskiego?
Składniki:
ok. 350 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
400 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
30 g proszku budyniowego czekoladowego
30 g mąki
30 g cukru(2 łyżki)
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty(możemy również kupić ciasto francuskie już pokrojone, wtedy używamy 6 płatów). Na każdym kwadracie nakładamy po 1 łyżce budyniu(ostudzony!), boki kwadratu układamy do środka tworząc kopertę. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polewamy francuskie koperty z budyniem.
francuskie koperty z budyniem, budyń, koperty z kremem, koperty z budyniem
Smacznego!

Komentarze