Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Gorąca czekolada z likierem migdałowym

Często zdarza mi się mocno zmarznąć. Dlatego sięgam po rozgrzewającą gorącą czekoladę. Ostatnim czasie po wizycie w pewnej znanej kawiarni postanowiłam urozmaicić nieco nudną klasyczną czekoladę na gorąco. Dodając do niej likier migdałowy i migdały w płatkach uzyskałam niesamowity. Zapach i smak migdałów unosił się po całym domu. Pijąc gorącą czekoladę z likierem migdałowym mogłam przypomnieć sobie moje szczęśliwe chwile słuchając przy tym jednocześnie ulubionej muzyki. Kochani czy wy też lubicie delektować się ulubionym napojem słuchając ulubionej muzyki?
Składniki:
300 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
50 g miodu(2 łyżki)
30 ml likieru migdałowego
30 g migdałów w płatkach
Mleko zagotowuje z miodem. Do gotującego mleka dodaje czekoladę połamaną na kawałki. Gotuję do momentu rozpuszczenia. Gorącą czekoladę przelewam do kubków, dodaje likier migdałowy. Mieszam. Posypuje płatkami migdałowymi.
gorąca czekolada, czekolada, likier migdałowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj