Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Gorąca czekolada z likierem migdałowym

Często zdarza mi się mocno zmarznąć. Dlatego sięgam po rozgrzewającą gorącą czekoladę. Ostatnim czasie po wizycie w pewnej znanej kawiarni postanowiłam urozmaicić nieco nudną klasyczną czekoladę na gorąco. Dodając do niej likier migdałowy i migdały w płatkach uzyskałam niesamowity. Zapach i smak migdałów unosił się po całym domu. Pijąc gorącą czekoladę z likierem migdałowym mogłam przypomnieć sobie moje szczęśliwe chwile słuchając przy tym jednocześnie ulubionej muzyki. Kochani czy wy też lubicie delektować się ulubionym napojem słuchając ulubionej muzyki?
Składniki:
300 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
50 g miodu(2 łyżki)
30 ml likieru migdałowego
30 g migdałów w płatkach
Mleko zagotowuje z miodem. Do gotującego mleka dodaje czekoladę połamaną na kawałki. Gotuję do momentu rozpuszczenia. Gorącą czekoladę przelewam do kubków, dodaje likier migdałowy. Mieszam. Posypuje płatkami migdałowymi.
gorąca czekolada, czekolada, likier migdałowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj