Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Groźne dodatki do żywności część 1

Dodatki do żywności możemy podzielić na takie które nie szkodzą, które są groźne dla zdrowia oraz takie będące pośrodku miedzy tymi dwoma kategoriami. Dziś przedstawię wam dodatki do żywności groźne dla zdrowia zaczynające się na literę A.
Do najbardziej popularnych zaliczymy:
1) 5′-rybonukleotyd disodowy(E635): zakazany w wielu krajach. Ma wzmocnić smak i zapach. Dodawany jest do gotowych ciast oraz chipsów. Powoduje nadpobudliwość, zmiany nastroju, swędzenie, wysypkę;
2) 5′-rybonukleotyd wapnia(E634): wzmacnia smak i zapach żywności. Dodawany do chipsów oraz gotowych ciast. Może wywoływać astmę, nadpobudliwość oraz wysypkę;
3)Acesulfam K(E950): wzmacnia smak, zapach oraz jest substancją słodzącą. Dodawany do gum do żucia, artykułów spożywczych, jest sztucznym słodzikiem. Spotkamy go również w produktach do jamy ustnej. Może wywoływać raka;
4)Aluminium(E173): występuje jako barwnik. Dodawany jest jako dekoracja ciast, możemy spotkać go również w kosmetykach, pigułkach, tabletkach. UE zakazuje stosowania tego dodatku w żywności;
5)Amarant(E123):barwnik, występuje w ciastach w proszku, ciastach biszkoptowych w proszku, galaretkach w proszku, płatkach zbożowych, kaszach. W kosmetykach znajdziemy go między innymi w szminkach. Może powodować nadpobudliwość, astmę, katar;
6)Annato(E160b): barwnik, dodawany do margaryny, pieczywa, nabiale, płatkach śniadaniowych, ryb wędzonych. Barwnik występuje również w mydle, lakierach. Powoduje świąd, bóle głowy u dzieci, pokrzywkę;
7)Aspartam(E951):wzmacniacz smaku i zapachu, słodzik. Spotkamy go w kawie zbożowej, produktach bez cukrowych, gumach do żucia. Dodawany do lekarstw. Może powodować astmę, depresje, niepokój, migrenę;
8)Azorubina(E122): barwnik, dodawany do marcepanu, galaretek w proszku, cukierków. Może powodować astmę;
9)Azotan potasu(E252, E249): konserwant, utwardza kolor. Przetwory mięsne, wędliny. Może powodować astmę, zawroty głowy;
10)Azotan sodu(E251, E250):konserwant. Występuje w wędlinach. Może powodować mdłości, zawroty głowy, migrenę

Źródło: Bill Statham, „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz, co jesz”, s.26-37.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj