Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Groźne dodatki do żywności część 1

Dodatki do żywności możemy podzielić na takie które nie szkodzą, które są groźne dla zdrowia oraz takie będące pośrodku miedzy tymi dwoma kategoriami. Dziś przedstawię wam dodatki do żywności groźne dla zdrowia zaczynające się na literę A.
Do najbardziej popularnych zaliczymy:
1) 5′-rybonukleotyd disodowy(E635): zakazany w wielu krajach. Ma wzmocnić smak i zapach. Dodawany jest do gotowych ciast oraz chipsów. Powoduje nadpobudliwość, zmiany nastroju, swędzenie, wysypkę;
2) 5′-rybonukleotyd wapnia(E634): wzmacnia smak i zapach żywności. Dodawany do chipsów oraz gotowych ciast. Może wywoływać astmę, nadpobudliwość oraz wysypkę;
3)Acesulfam K(E950): wzmacnia smak, zapach oraz jest substancją słodzącą. Dodawany do gum do żucia, artykułów spożywczych, jest sztucznym słodzikiem. Spotkamy go również w produktach do jamy ustnej. Może wywoływać raka;
4)Aluminium(E173): występuje jako barwnik. Dodawany jest jako dekoracja ciast, możemy spotkać go również w kosmetykach, pigułkach, tabletkach. UE zakazuje stosowania tego dodatku w żywności;
5)Amarant(E123):barwnik, występuje w ciastach w proszku, ciastach biszkoptowych w proszku, galaretkach w proszku, płatkach zbożowych, kaszach. W kosmetykach znajdziemy go między innymi w szminkach. Może powodować nadpobudliwość, astmę, katar;
6)Annato(E160b): barwnik, dodawany do margaryny, pieczywa, nabiale, płatkach śniadaniowych, ryb wędzonych. Barwnik występuje również w mydle, lakierach. Powoduje świąd, bóle głowy u dzieci, pokrzywkę;
7)Aspartam(E951):wzmacniacz smaku i zapachu, słodzik. Spotkamy go w kawie zbożowej, produktach bez cukrowych, gumach do żucia. Dodawany do lekarstw. Może powodować astmę, depresje, niepokój, migrenę;
8)Azorubina(E122): barwnik, dodawany do marcepanu, galaretek w proszku, cukierków. Może powodować astmę;
9)Azotan potasu(E252, E249): konserwant, utwardza kolor. Przetwory mięsne, wędliny. Może powodować astmę, zawroty głowy;
10)Azotan sodu(E251, E250):konserwant. Występuje w wędlinach. Może powodować mdłości, zawroty głowy, migrenę

Źródło: Bill Statham, „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz, co jesz”, s.26-37.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj