Dodatki do żywności możemy podzielić na takie które nie szkodzą,
które są groźne dla zdrowia oraz takie będące pośrodku miedzy tymi dwoma
kategoriami. Dziś przedstawię wam dodatki do żywności groźne dla
zdrowia zaczynające się na literę A.
Do najbardziej popularnych zaliczymy:
1) 5′-rybonukleotyd disodowy(E635): zakazany w wielu krajach. Ma
wzmocnić smak i zapach. Dodawany jest do gotowych ciast oraz chipsów.
Powoduje nadpobudliwość, zmiany nastroju, swędzenie, wysypkę;
2) 5′-rybonukleotyd wapnia(E634): wzmacnia smak i zapach żywności.
Dodawany do chipsów oraz gotowych ciast. Może wywoływać astmę,
nadpobudliwość oraz wysypkę;
3)Acesulfam K(E950): wzmacnia smak, zapach oraz jest substancją
słodzącą. Dodawany do gum do żucia, artykułów spożywczych, jest
sztucznym słodzikiem. Spotkamy go również w produktach do jamy ustnej.
Może wywoływać raka;
4)Aluminium(E173): występuje jako barwnik. Dodawany jest jako dekoracja
ciast, możemy spotkać go również w kosmetykach, pigułkach, tabletkach.
UE zakazuje stosowania tego dodatku w żywności;
5)Amarant(E123):barwnik, występuje w ciastach w proszku, ciastach
biszkoptowych w proszku, galaretkach w proszku, płatkach zbożowych,
kaszach. W kosmetykach znajdziemy go między innymi w szminkach. Może
powodować nadpobudliwość, astmę, katar;
6)Annato(E160b): barwnik, dodawany do margaryny, pieczywa, nabiale,
płatkach śniadaniowych, ryb wędzonych. Barwnik występuje również w
mydle, lakierach. Powoduje świąd, bóle głowy u dzieci, pokrzywkę;
7)Aspartam(E951):wzmacniacz smaku i zapachu, słodzik. Spotkamy go w
kawie zbożowej, produktach bez cukrowych, gumach do żucia. Dodawany do
lekarstw. Może powodować astmę, depresje, niepokój, migrenę;
8)Azorubina(E122): barwnik, dodawany do marcepanu, galaretek w proszku, cukierków. Może powodować astmę;
9)Azotan potasu(E252, E249): konserwant, utwardza kolor. Przetwory mięsne, wędliny. Może powodować astmę, zawroty głowy;
10)Azotan sodu(E251, E250):konserwant. Występuje w wędlinach. Może powodować mdłości, zawroty głowy, migrenę
Źródło: Bill Statham, „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz, co jesz”, s.26-37.
Komentarze
Prześlij komentarz