Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Grzybki

Grzybki to jedne z tych tradycyjnych ciasteczek, które zawsze spotkamy u swojej cioci czy babci. Jest to jednak deser wymagający czasu. Samo przygotowanie ciasta do grzybków zajmuje 2 godziny. Jednak przyjemność zajadania się tym wspaniałymi ciastkami wszystko rekomenduje. U mnie w domu podawano je w momencie przyjazdu gości. Lubicie grzybki?
Składniki:
ciasto
360 g mąki(2 szklanki)
100 g masła
100 g śmietany
20 g powideł(2 łyżki)
1 białko
krem
750 ml mleka
300 g masła
100 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
30 g mąki(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego
20 g maki ziemniaczanej(2 łyżki)
4 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą cześć rozwałkować, wykroić przy pomocy filiżanki krążki, następnie wykleić nimi małe foremki na babeczki. Drugą część rozwałkować wykroić kółka wielkość mniejszej filiżanki lub kupka, gdzie środek wykrawamy kieliszkiem, aby zrobić miejsce na nużkę grzybka. Z trzeciej części tworzymy dzielimy na kilka mniejszych rulonów , które tworzą trzon grzybka. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Studzimy
500 ml zagotowujemy. 250 ml zimnego łączymy z obiema mąkami, cukrem oraz cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.
Do kapeluszy grzybków wkładamy budyń, nakładamy spód oraz dodajemy trzon.. Tak postępujemy z pozostałymi grzybami. Czekoladę zrozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią grzybki.
grzybki, ciasta grzybki, ciasta z kremem
Smacznego !
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 12-13.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj