Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Grzybki

Grzybki to jedne z tych tradycyjnych ciasteczek, które zawsze spotkamy u swojej cioci czy babci. Jest to jednak deser wymagający czasu. Samo przygotowanie ciasta do grzybków zajmuje 2 godziny. Jednak przyjemność zajadania się tym wspaniałymi ciastkami wszystko rekomenduje. U mnie w domu podawano je w momencie przyjazdu gości. Lubicie grzybki?
Składniki:
ciasto
360 g mąki(2 szklanki)
100 g masła
100 g śmietany
20 g powideł(2 łyżki)
1 białko
krem
750 ml mleka
300 g masła
100 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
30 g mąki(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego
20 g maki ziemniaczanej(2 łyżki)
4 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą cześć rozwałkować, wykroić przy pomocy filiżanki krążki, następnie wykleić nimi małe foremki na babeczki. Drugą część rozwałkować wykroić kółka wielkość mniejszej filiżanki lub kupka, gdzie środek wykrawamy kieliszkiem, aby zrobić miejsce na nużkę grzybka. Z trzeciej części tworzymy dzielimy na kilka mniejszych rulonów , które tworzą trzon grzybka. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Studzimy
500 ml zagotowujemy. 250 ml zimnego łączymy z obiema mąkami, cukrem oraz cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.
Do kapeluszy grzybków wkładamy budyń, nakładamy spód oraz dodajemy trzon.. Tak postępujemy z pozostałymi grzybami. Czekoladę zrozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią grzybki.
grzybki, ciasta grzybki, ciasta z kremem
Smacznego !
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 12-13.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj