Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Jak prawidłowo podprażyć bakalie?

Jak prawidłowo podprażyć bakalie?- takie pytanie zadaje pewnie wielu. Dobrze wiemy, iż podprażenie migdałów czy orzechów nadaje ciastu smaku i aromatu. Prażenie bakali dodaje im również chrupkości.Tak przygotowane bakalie stanowią doskonały dodatek do koktajli i napojów typu smoothe.
Co zrobić aby prawidłowo podprażyć bakalie? Na pewno migdały czy orzechy muszą być świeże. Powinny być również podobnej wielkości.
Ile znany metod prażenia? Najpopularniejsze są dwie metody.
Metoda Pierwsza – prażenie bakali na patelni.
Patelnie mocno rozgrzewamy. W tym przypadku polecam patelnie teflonowe. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam garść orzechów lub migdałów. Proces prażenia zajmuje kilka minut, więc należy uważać, aby w tym czasie nie przypalić bakali. Będą wtedy gorzkie. Mieszamy w trakcie prażenia kilka razy nasze bakalie. Tak przygotowane orzechy lub migdały studzimy.
Metoda Druga – prażenie w piekarniku:
Orzechy lub migdały umieszczamy w kwadratowej formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bakalie wkładam do gorącego piekarnika. Pamiętam, iż bakalie szybko się przypalają, wiec proces prażenia zajmuje dosłownie minuty. Mogę w trakcie prażenia zamieszać, aby orzechy lub migdały równo się wyprażyły. Studzę.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj