Jak prawidłowo podprażyć bakalie?- takie pytanie zadaje pewnie
wielu. Dobrze wiemy, iż podprażenie migdałów czy orzechów nadaje ciastu
smaku i aromatu. Prażenie bakali dodaje im również chrupkości.Tak
przygotowane bakalie stanowią doskonały dodatek do koktajli i napojów
typu smoothe.
Co zrobić aby prawidłowo podprażyć bakalie? Na pewno migdały czy orzechy muszą być świeże. Powinny być również podobnej wielkości.
Ile znany metod prażenia? Najpopularniejsze są dwie metody.
Metoda Pierwsza – prażenie bakali na patelni.
Patelnie mocno rozgrzewamy. W tym przypadku polecam patelnie teflonowe. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam garść orzechów lub migdałów. Proces prażenia zajmuje kilka minut, więc należy uważać, aby w tym czasie nie przypalić bakali. Będą wtedy gorzkie. Mieszamy w trakcie prażenia kilka razy nasze bakalie. Tak przygotowane orzechy lub migdały studzimy.
Metoda Druga – prażenie w piekarniku:
Orzechy lub migdały umieszczamy w kwadratowej formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bakalie wkładam do gorącego piekarnika. Pamiętam, iż bakalie szybko się przypalają, wiec proces prażenia zajmuje dosłownie minuty. Mogę w trakcie prażenia zamieszać, aby orzechy lub migdały równo się wyprażyły. Studzę.
Co zrobić aby prawidłowo podprażyć bakalie? Na pewno migdały czy orzechy muszą być świeże. Powinny być również podobnej wielkości.
Ile znany metod prażenia? Najpopularniejsze są dwie metody.
Metoda Pierwsza – prażenie bakali na patelni.
Patelnie mocno rozgrzewamy. W tym przypadku polecam patelnie teflonowe. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam garść orzechów lub migdałów. Proces prażenia zajmuje kilka minut, więc należy uważać, aby w tym czasie nie przypalić bakali. Będą wtedy gorzkie. Mieszamy w trakcie prażenia kilka razy nasze bakalie. Tak przygotowane orzechy lub migdały studzimy.
Metoda Druga – prażenie w piekarniku:
Orzechy lub migdały umieszczamy w kwadratowej formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bakalie wkładam do gorącego piekarnika. Pamiętam, iż bakalie szybko się przypalają, wiec proces prażenia zajmuje dosłownie minuty. Mogę w trakcie prażenia zamieszać, aby orzechy lub migdały równo się wyprażyły. Studzę.
Komentarze
Prześlij komentarz