Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy. Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N
Jak zrobić ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle
wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy.
Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez
niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają
przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo,
wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru pudru. Dlaczego musi być użyty cukier puder a nie biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się ze sobą łączą. Śmietaną możemy zastąpić połowę masła. Jaki powinien być czas chłodzenia? Możemy chłodzić zarówno w lodówce jak i w zamrażarce. Powinien być od 60-120 minut. Podstawowy przepis na ciasto kruche(słodkie):
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy pokrojone zimne
masło i żółtka. Zagniatamy szybko i chłodzimy w lodówce minimum 45
minut. Podstawowy przepis na ciasto kruche(słone):
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
1 jajko
sol
Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 60 minut. Podstawowy przepis na ciasto półkruche:
Składniki
300 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 żółtka
Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy żółtka, masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 60 minut. Przepis na ciasto kruche z dodatkiem śmietany:
Składniki:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
50 g śmietany 12%
3 żółtka
Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy masło, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 50 minut do lodówki. Przepis na ciasto kruche z całymi jajkami:
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, żółtka i masło. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 60 minut. Przepis na ciasto półkruche z dodatkiem jajek i śmietany:
Składniki:
300 g mąki
125 g masła
100 g cukru pudru
30 g śmietany
20 g proszku do pieczenia
3 jajka
Suche składniki łączy ze sobą. Dodajemy jajka, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto i umieszczamy je w lodówce na 65 minut. Przepis na ciasto kruche na miękkim maśle:
Składniki:
300 g mąki
120 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko, żółtka, miękkie masło.
Zagniatamy lub krótko miksujemy ciasto do połączenia się składników.
Umieszczamy ciasto na 100 minut w lodówce. Uwagi !
1) Najlepiej jest używać do ciasta zimnego masła.
2) Dodanie całych jajek sprawi, że szybciej zagnieciemy ciasto, jednak w efekcie ciasto będzie twardsze.
3) Polecam jednak dodawać do ciasta żółtka lub jajka i żółtka, Ciasto w tedy będzie kruche.
4) Pamiętajmy aby jak najkrócej zagniatać ciasto kruche ręcznie.
5) Możemy przesiać mąkę i cukier puder przed połączeniem składników.
6) Małe ciasteczka pieczemy około 10 minut w 200 stopniach, a spody i babeczki około 15 minut w 200 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz