Jak zrobić ganasze czekoladowe? czyli francuska polewa do ciast

Co to jest ganasze czekoladowe? Ganasze czekoladowe to rodzaj polewy na ciasto, które powstaje z połączenia czekolady i śmietany. Większości przepisów proporcje składników są podobne. Prawidłowo wykonany ganasze sprawi, iż polewa nie będzie się łamać podczas krojenia.
Czy ganasze wykorzystujemy tylko jako polewę? Nie koniecznie, gdyż jak schłodzimy naszą mieszankę, a następnie ubijemy to powstanie nam aksamitny krem do wielu ciast i ciasteczek.
Jakie zachowujemy proporcje ? Prawidłowo to 2:1 lub 3:1. Wszystko zależy do czego będziemy wykorzystywać nasz ganasze.
Jakiej jakości powinna być czekolada? Oczywiście jak najlepszej. Najlepiej gorzka około 70%. Można również wykonać ganasze z mlecznej lub białej czekolady. Wtedy jednak zmieniają się proporcje.
Czy można zważyć ganasze? Istnieje taka możliwość, gdy śmietana będzie zbyt zimna lub gorszej jakości.
Podstawowy przepis na ganasze ze śmietaną:
Składniki:
220 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany 30%
W rondelku o grubym dnie umieszczamy śmietanę. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, kiedy będzie bardzo ciepła(nie może się zważyć). Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę. Czekamy chwilę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowe !
Podstawowy przepis na ganasze z dodatkiem masła:
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany 30%
30 g masła
W rondelku o grubym dnie umieszczamy śmietanę. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, kiedy będzie bardzo ciepła(nie może się zważyć). Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę. Czekamy chwilę. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowe !
Uwagi!
1) Śmietana nie może być zimna, inaczej może się zważyć.
2) Czekoladę musimy pokroić na mniejsze kawałki ponieważ szybciej się rozpuszczają, masa tak nie stygnie.
3) Używamy zawsze śmietany 30% lub 36%.
4) Pierwsze próby z tą techniką najlepiej zacząć na dobrej jakości gorzkiej czekoladzie. Czekolada musi być w temperaturze pokojowej.

czekolada, ganasze czekoladowe
 

Źródło:http://foodmag.pl/blog/ganache-polewa-czy-krem/
http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2016/07/ganache-ganasz-czekoladowy.html
http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/16/ganach-czekoladowy?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Komentarze