Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Jednorazowe formy do pieczenia

W ostatnim czasie popularne stało się używanie jednorazowych form do pieczenia. Używane są w Polsce przede wszystkim do potraw grillowych. Obecnie w Polsce działa kilkanaście firm produkujących formy aluminiowe do gastronomi. W sklepach możemy dostać zarówno sztućce, jak i formy do pieczenia ciast np.: keksowe oraz ochronne. Ceny wahają się w granicach kilkunastu złotych za 3-4 sztuki.
Czy formy jednorazowe mają jakieś zalety? Formy aluminiowe oprócz praktycznego wykorzystania w sezonie letnim można wykorzystywać również jako doskonały sposób na przenoszenie ciast na przyjęcia. Nie wątpliwą zaleta tych form jest również to, iż po ich wykorzystaniu wyrzucamy je do kosza.
Czy formy aluminiowe mają wady? Dosyć znaczącą wadą jest to, iż nie nadają się do pieczenia ciast. Danie po prostu zagotuje się, a nie upiecze. A nie o to nam chodzi ? Z doświadczenia wiem, iż w moim domu piecze się w nich tylko pasztety.
Nie wolno jednak zapomnieć o najważniejszym produkcie jaki jest wykorzystywany w kuchni ! Mam tu na myśli folię aluminiową. O ile formy czy sztućce jednorazowe nie zawsze sprawdzają się sprawdza to folia aluminiowa to strzał w dziesiątkę. Możemy w niej łatwo przechowywać kanapki w pracy(nie wysusza żywności). Piekąc dania skraca czas ich pieczenia, jednocześnie nie wysuszając potrawy. Nie potrzeba przy tym natłuszczać formy do pieczenia. Sprawdzi się świetnie jako materiał do przechowywania sera czy warzyw.
Świecąca strona izoluje ciepło, natomiast matowa je pochłania(WAŻNE)!
Czy macie podobne doświadczenie jak ja z formami jednorazowymi? Komentujcie !

Źródło: https://www.tesco.pl/ezakupy/poradnik/zywnosc/kilka-odslon-folii-aluminowej.php

Komentarze

Popularne posty

Drukuj