Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów nabiałowych w
Polsce. Jednak nie możemy zapominać o pozostałych. Równie zdrowym i
znanym w naszym kraju produktem na bazie mleka jest jogurt.
Czym jednak jest jogurt? Prawdziwy jogurt powinien
składać się wyłącznie z mleka i bakterii. Sam jogurt powstaje w procesie
fermentacji mleka i bakterii. Prawdziwy jogurt nigdy nie jest
jednolity. Jogurt staje się gładki w momencie wymieszania. Jogurt
pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pomaga między innymi zwalczyć
infekcje.
Czym wyróżnia się prawdziwy jogurt na tle innych? Podstawowa zasada przy
jogurtach to jak najmniejszy skład. Im mniej składników tym lepiej. Na
opakowaniu powinien znależć się informacja jaki jest rodzaj szczepu
bakterii używany przy produkcji danego jogurtu. Powinniśmy wystrzegać
się jogurtów 0%, które nie zawierają prawie żadnych bakterii oraz
takich, które posiadają w swoim składzie zagęstniki. Czytając etykiety
trzeba również mieć na uwadze jogurty smakowe i ich skład.
Rodzaje jogurtu:
1)jogurt naturalny
2)jogurt grecki
3)jogurt smakowy
Innym bardzo popularnym produktem fermentowanym jest Kefir. Kefir
prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. W latach 30. XX wieku stał się
popularny w Rosji. Obecnie nadal cieszy się dużą popularnością w Europie
Wschodniej i Środkowej. Kefir powstaje w procesie fermentacji mleka
przy użyciu grzybków kefirowych. Skład poszczególnych witamin zależy od
użytego mleka, tłuszczu, ziaren kefirowych oraz warunków produkcji.
Jednak na pewno możemy powiedzieć, iż kefir zawiera witaminy z grupy B,
magnez, wapń oraz biotyny. Picie kefiru pozytywnie wpływa na układ
imunologiczny, rozwój ostreoporozy czy cholesterol.
Maślanka:powstaje jako produkt uboczny mleka. Ulega fermentacji. Ma
lekko orzechowy smak. Maślanka jest lekkostrawna i nisko kaloryczna.
Jest dobrym produktem odkwaszającym. Znajdziemy w niej dużo wapnia, co
sprawi, iż pokryjemy w 20% dzienne zapotrzebowanie na ten minerał.
Maślanka świetnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, dań miesnych. Po
otwarciu powinniśmy spożyć ją w ciągu 24 godzin.
Śmietana: jest produktem mlecznym. Na półkach znajdziemy przeróżne rodzaje. Jednak jaką wybrać? Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju tłuszczu. Wyróżniamy:
1)9% czyli najlepsza do kawy
2)12% czyli do sałatek
3)18% czyli do sosów, zup
4)22% czyli do sosów
5)30% czyli do kremów i deserów
6)36% czyli do deserów
7)42% czyli do ubijania prawdziwego masła.
Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jogurt-ktore-jogurty-sa-najzdrowsze-raport_36661.html
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,11581152,ozywcza-moc-jogurtu,,1.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kefir-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne_44738.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maslanka-wlasciwosci-i-wartosc-odzywcza_44666.html
https://kuchnia.wp.pl/rodzaje-smietany-praktyczny-poradnik-w-kuchni-6133522528085633a
Komentarze
Prześlij komentarz