Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Jogurt i pozostałe produkty mleczne-informacje, rodzaje

Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów nabiałowych w Polsce. Jednak nie możemy zapominać o pozostałych. Równie zdrowym i znanym w naszym kraju produktem na bazie mleka jest jogurt.
Czym jednak jest jogurt? Prawdziwy jogurt powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii. Sam jogurt powstaje w procesie fermentacji mleka i bakterii. Prawdziwy jogurt nigdy nie jest jednolity. Jogurt staje się gładki w momencie wymieszania. Jogurt pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pomaga między innymi zwalczyć infekcje.
Czym wyróżnia się prawdziwy jogurt na tle innych? Podstawowa zasada przy jogurtach to jak najmniejszy skład. Im mniej składników tym lepiej. Na opakowaniu powinien znależć się informacja jaki jest rodzaj szczepu bakterii używany przy produkcji danego jogurtu. Powinniśmy wystrzegać się jogurtów 0%, które nie zawierają prawie żadnych bakterii oraz takich, które posiadają w swoim składzie zagęstniki. Czytając etykiety trzeba również mieć na uwadze jogurty smakowe i ich skład.
Rodzaje jogurtu:
1)jogurt naturalny
2)jogurt grecki
3)jogurt smakowy
Innym bardzo popularnym produktem fermentowanym jest Kefir. Kefir prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. W latach 30. XX wieku stał się popularny w Rosji. Obecnie nadal cieszy się dużą popularnością w Europie Wschodniej i Środkowej. Kefir powstaje w procesie fermentacji mleka przy użyciu grzybków kefirowych. Skład poszczególnych witamin zależy od użytego mleka, tłuszczu, ziaren kefirowych oraz warunków produkcji. Jednak na pewno możemy powiedzieć, iż kefir zawiera witaminy z grupy B, magnez, wapń oraz biotyny. Picie kefiru pozytywnie wpływa na układ imunologiczny, rozwój ostreoporozy czy cholesterol.
Maślanka:powstaje jako produkt uboczny mleka. Ulega fermentacji. Ma lekko orzechowy smak. Maślanka jest lekkostrawna i nisko kaloryczna. Jest dobrym produktem odkwaszającym. Znajdziemy w niej dużo wapnia, co sprawi, iż pokryjemy w 20% dzienne zapotrzebowanie na ten minerał. Maślanka świetnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, dań miesnych. Po otwarciu powinniśmy spożyć ją w ciągu 24 godzin.
Śmietana: jest produktem mlecznym. Na półkach znajdziemy przeróżne rodzaje. Jednak jaką wybrać? Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju tłuszczu. Wyróżniamy:
1)9% czyli najlepsza do kawy
2)12% czyli do sałatek
3)18% czyli do sosów, zup
4)22% czyli do sosów
5)30% czyli do kremów i deserów
6)36% czyli do deserów
7)42% czyli do ubijania prawdziwego masła.

Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jogurt-ktore-jogurty-sa-najzdrowsze-raport_36661.html
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,11581152,ozywcza-moc-jogurtu,,1.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kefir-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne_44738.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maslanka-wlasciwosci-i-wartosc-odzywcza_44666.html
https://kuchnia.wp.pl/rodzaje-smietany-praktyczny-poradnik-w-kuchni-6133522528085633a

Komentarze

Popularne posty

Drukuj