Kakaowo – fistsrzkowe naleśniki Honoraty to tak naprawdę jedne z
moich ulubionych duetów z ciastem naleśnikowym. Połączenie intensywnego
aromatu kakao z nieco słonym smakiem masła orzechowego tworzy nie zwykle
interesujące połączenie. Klasycznie do tego typu naleśników smaruję się
je kremem czekoladowym, ja jednak zachęcam do pewnych zmian. Te zmiany w
przypadku kakoło-fistaszkowych naleśników Honoraty sprawiły, iż prosty
deser przeistoczył się w nie zwykłe połączenie smaków i kolorów.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
15 g kakao(1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
150 g masła orzechowego
100 g serka homogenizowanego naturalnego
Mąkę,kakao, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.
Upieczone naleśniki odkładamy, aby nieco przestygły. Serek naturalny łączymy z masłem orzechowym. Wystudzone naleśniki smarujemy przygotowaną masą orzechową.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
15 g kakao(1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
150 g masła orzechowego
100 g serka homogenizowanego naturalnego
Mąkę,kakao, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.
Upieczone naleśniki odkładamy, aby nieco przestygły. Serek naturalny łączymy z masłem orzechowym. Wystudzone naleśniki smarujemy przygotowaną masą orzechową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz