Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kakaowo – fistaszkowe naleśniki Honoraty

Kakaowo – fistsrzkowe naleśniki Honoraty to tak naprawdę jedne z moich ulubionych duetów z ciastem naleśnikowym. Połączenie intensywnego aromatu kakao z nieco słonym smakiem masła orzechowego tworzy nie zwykle interesujące połączenie. Klasycznie do tego typu naleśników smaruję się je kremem czekoladowym, ja jednak zachęcam do pewnych zmian. Te zmiany w przypadku kakoło-fistaszkowych naleśników Honoraty sprawiły, iż prosty deser przeistoczył się w nie zwykłe połączenie smaków i kolorów.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
15 g kakao(1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
150 g masła orzechowego
100 g serka homogenizowanego naturalnego
Mąkę,kakao, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki.
Upieczone naleśniki odkładamy, aby nieco przestygły. Serek naturalny łączymy z masłem orzechowym. Wystudzone naleśniki smarujemy przygotowaną masą orzechową.
naleśniki kakaowe, naleśniki na słodko, naleśniki kakaowe z fistaszkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj