Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić?

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku !
Jednak czym jest kandyzowanie?
Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców.
Co możemy kandyzować?
Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir.
Niestety proces kandyzowania jest to proces, który wymaga cierpliwości, jednak warto skusić się i wykonać kandyzowanie samodzielnie.

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:
1 pomarańczy
100 ml wody + 50 ml
100 g cukru + 3 łyżki
Skórkę z pomarańczy parzymy wrzącą wodą. Odstawiamy na 1 godzinę(może być nawet 2 godziny-skórka namięknie). Skórkę osuszamy na ręczniku. Ze skórki usuwamy białe włókna. Kroimy na drobną kostkę.
Cukier zalewamy wodą. Gotujemy do momentu powstania tzw. nitek. Dodajemy skórkę pomarańczową.
Od momentu gotujemy na małym ogniu. Pamiętamy, aby mieszać co jakiś czas, gdyż inaczej zacznie przywierać.
Momentem w którym kończymy kandyzowanie to ten, w którym woda wyparuje. Powinien zostać sam syrop i skórka.
Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przekładamy do naczynia. Mieszamy z cukrem.
Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

skórka pomarańczy, kandyzowanie

Komentarze

Popularne posty

Drukuj