Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka
pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów
czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie
połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu
przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach
sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków
skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego
pysznego smakołyku !
Jednak czym jest kandyzowanie?
Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców.
Co możemy kandyzować?
Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir.
Niestety proces kandyzowania jest to proces, który wymaga cierpliwości, jednak warto skusić się i wykonać kandyzowanie samodzielnie.
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:
1 pomarańczy
100 ml wody + 50 ml
100 g cukru + 3 łyżki
Skórkę z pomarańczy parzymy wrzącą wodą. Odstawiamy na 1 godzinę(może być nawet 2 godziny-skórka namięknie). Skórkę osuszamy na ręczniku. Ze skórki usuwamy białe włókna. Kroimy na drobną kostkę.
Cukier zalewamy wodą. Gotujemy do momentu powstania tzw. nitek. Dodajemy skórkę pomarańczową.
Od momentu gotujemy na małym ogniu. Pamiętamy, aby mieszać co jakiś czas, gdyż inaczej zacznie przywierać.
Momentem w którym kończymy kandyzowanie to ten, w którym woda wyparuje. Powinien zostać sam syrop i skórka.
Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przekładamy do naczynia. Mieszamy z cukrem.
Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jednak czym jest kandyzowanie?
Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców.
Co możemy kandyzować?
Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir.
Niestety proces kandyzowania jest to proces, który wymaga cierpliwości, jednak warto skusić się i wykonać kandyzowanie samodzielnie.
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:
1 pomarańczy
100 ml wody + 50 ml
100 g cukru + 3 łyżki
Skórkę z pomarańczy parzymy wrzącą wodą. Odstawiamy na 1 godzinę(może być nawet 2 godziny-skórka namięknie). Skórkę osuszamy na ręczniku. Ze skórki usuwamy białe włókna. Kroimy na drobną kostkę.
Cukier zalewamy wodą. Gotujemy do momentu powstania tzw. nitek. Dodajemy skórkę pomarańczową.
Od momentu gotujemy na małym ogniu. Pamiętamy, aby mieszać co jakiś czas, gdyż inaczej zacznie przywierać.
Momentem w którym kończymy kandyzowanie to ten, w którym woda wyparuje. Powinien zostać sam syrop i skórka.
Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przekładamy do naczynia. Mieszamy z cukrem.
Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Komentarze
Prześlij komentarz