Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić?

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku !
Jednak czym jest kandyzowanie?
Kandyzowanie jest to proces konserwacji owoców polegający na gotowaniu w co raz słodszym syropie cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców.
Co możemy kandyzować?
Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir.
Niestety proces kandyzowania jest to proces, który wymaga cierpliwości, jednak warto skusić się i wykonać kandyzowanie samodzielnie.

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:
1 pomarańczy
100 ml wody + 50 ml
100 g cukru + 3 łyżki
Skórkę z pomarańczy parzymy wrzącą wodą. Odstawiamy na 1 godzinę(może być nawet 2 godziny-skórka namięknie). Skórkę osuszamy na ręczniku. Ze skórki usuwamy białe włókna. Kroimy na drobną kostkę.
Cukier zalewamy wodą. Gotujemy do momentu powstania tzw. nitek. Dodajemy skórkę pomarańczową.
Od momentu gotujemy na małym ogniu. Pamiętamy, aby mieszać co jakiś czas, gdyż inaczej zacznie przywierać.
Momentem w którym kończymy kandyzowanie to ten, w którym woda wyparuje. Powinien zostać sam syrop i skórka.
Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przekładamy do naczynia. Mieszamy z cukrem.
Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

skórka pomarańczy, kandyzowanie

Komentarze

Popularne posty

Drukuj