Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kaszubskie sekrety kulinarne

Kaszuby i Pomorze to były regiony biedne i taka była ich kuchnia. Królował w niej nabiał i kasze. Mieso było rarytasem, a do wypieków stosowano żyto. Pojawienie się na tych ziemiach ziemniaków nieco urozmaiciło kuchnie. Charakterystyczne stało się łączenie ryb z grzybami oraz ryb z ziemniakami. Tu również występował podział na kuchnię biedna i bogatą. Najczęściej spożywano 5 posiłków dziennie.
Na śnidania najczęściej podawano zacierki na mleku, z dodatkiem kaszy mannej, ryżu, makaronu. Dodatkowo podawano chleb z msrmolada, masłem czy smalcem. u bogatch osob jadano chleb z kiełbasa, kiszka czy szynks. na drugie sdnidanie jedzono chleb z dodatkami kawy zbożowej. Obiady były jednogarnkowe, gotowane na mięsach. Łączone je z warzywami czy podrobami. Zupy zaprawiano śmietaną, tłuszczem, kasza czy zacierkami. Podwieczorek to chleb z trwarogiem,jajkiem i kawą.Na kolacje jadano zupy zacierkowe czy odsmażone kartofle. Podawano twaróg świeży, zasmażany czy topiony. Popijano zsiadłym mlekiem.
Słodkie wypieki Pomorza:
1) ciasto proszkowe: popularne na Pomorzu ciasto ucierane. Szybkie, lekkie, puszyste. Potrzebne były tylko jajka, mąka, proszek do pieczenia oraz masło i cukier.
2) wafle gdańskie: pyszne, w kształcie serca wafle wypiekane w Gdańsku. Wypiekane w specjalnych żeliwnych formach zwanych wafelnicami.
3) drożdżówka z lukrem: tradycja wypieku sięga XVII wieku. Ciasto to typowe ciasto drożdżowe.
Słodkie wypieki Zachodniopomorskiego:
1) krówka szczecińska: produkuje się ją od 1971 roku. Stanowi rozpoznawalny produkt tego regionu. Słodka, karmelowa.
2)pierniki szczecińskie: tradycja sięga 1845 roku. Pokryte najczęściej lukrem lub czekoladą.
3) Choszczeńska strucla makowa: tradycyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem maku wypiekane od lat 40 XX wieku. Pełne bakalii i miodu.
Źródła:
„Polska kuchnia regionalna”, s. 6-7,
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych

Komentarze

Popularne posty

Drukuj