Kaszubskie sekrety kulinarne

Kaszuby i Pomorze to były regiony biedne i taka była ich kuchnia. Królował w niej nabiał i kasze. Mieso było rarytasem, a do wypieków stosowano żyto. Pojawienie się na tych ziemiach ziemniaków nieco urozmaiciło kuchnie. Charakterystyczne stało się łączenie ryb z grzybami oraz ryb z ziemniakami. Tu również występował podział na kuchnię biedna i bogatą. Najczęściej spożywano 5 posiłków dziennie.
Na śnidania najczęściej podawano zacierki na mleku, z dodatkiem kaszy mannej, ryżu, makaronu. Dodatkowo podawano chleb z msrmolada, masłem czy smalcem. u bogatch osob jadano chleb z kiełbasa, kiszka czy szynks. na drugie sdnidanie jedzono chleb z dodatkami kawy zbożowej. Obiady były jednogarnkowe, gotowane na mięsach. Łączone je z warzywami czy podrobami. Zupy zaprawiano śmietaną, tłuszczem, kasza czy zacierkami. Podwieczorek to chleb z trwarogiem,jajkiem i kawą.Na kolacje jadano zupy zacierkowe czy odsmażone kartofle. Podawano twaróg świeży, zasmażany czy topiony. Popijano zsiadłym mlekiem.
Słodkie wypieki Pomorza:
1) ciasto proszkowe: popularne na Pomorzu ciasto ucierane. Szybkie, lekkie, puszyste. Potrzebne były tylko jajka, mąka, proszek do pieczenia oraz masło i cukier.
2) wafle gdańskie: pyszne, w kształcie serca wafle wypiekane w Gdańsku. Wypiekane w specjalnych żeliwnych formach zwanych wafelnicami.
3) drożdżówka z lukrem: tradycja wypieku sięga XVII wieku. Ciasto to typowe ciasto drożdżowe.
Słodkie wypieki Zachodniopomorskiego:
1) krówka szczecińska: produkuje się ją od 1971 roku. Stanowi rozpoznawalny produkt tego regionu. Słodka, karmelowa.
2)pierniki szczecińskie: tradycja sięga 1845 roku. Pokryte najczęściej lukrem lub czekoladą.
3) Choszczeńska strucla makowa: tradycyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem maku wypiekane od lat 40 XX wieku. Pełne bakalii i miodu.
Źródła:
„Polska kuchnia regionalna”, s. 6-7,
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych

Komentarze