Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kawa Cappuccino-prosty przepis

Pomysł na przygotowanie tej niezwykle prostej kawy przyszedł w momencie gdy wyjeżdżałam na wczasy. Zawsze w trasie sięgam po tę niezwykłą kawę. Pomyślałam, że warto by było przygotować domową wersję tego klasyka włoskiego. Tak też zrobiłam. Poczytałam, posprawdzałam i zabrałam się do roboty. Jak się okazało przygotowanie kawy Cappuccino nie jest ani trudne , ani skomplikowane. Kawa Cappuccino podobnie jak wszystkie znane włoskie produkty smakuje niesamowicie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodatek pianki dodaje kawie cappuccino urok i smaku. Teraz staram się robić częściej tą pyszna kawę. Polecam !
Składniki:
200 ml mleka
150 ml wody
20 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
20 g miodu(2 łyżeczki)
ciasteczko, kakao lub cynamon do dekoracji
Mleko podgrzewamy(NIE GOTUJEMY). Gdy mleko będzie ciepłe zdejmujemy z ognia i na chwilę odstawiamy. Zaparzamy kawę w gorącej wodzie. Możemy dodać miód. Ciepłe mleko krótko miksujemy do uzyskania piany. Kawę przelewamy do wysokiego kubka. Po ściankach kubka lejemy wolnym strumieniem spienione mleko. Tak aby na powierzchni pozostała pianka. Podajemy z ciasteczkiem oraz możemy posypać kakałem lub cynamonem.


kawa, capuccino, kawa capuccino

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj