Pomysł na przygotowanie tej niezwykle prostej kawy przyszedł w
momencie gdy wyjeżdżałam na wczasy. Zawsze w trasie sięgam po tę
niezwykłą kawę. Pomyślałam, że warto by było przygotować domową wersję
tego klasyka włoskiego. Tak też zrobiłam. Poczytałam, posprawdzałam i
zabrałam się do roboty. Jak się okazało przygotowanie kawy Cappuccino
nie jest ani trudne , ani skomplikowane. Kawa Cappuccino podobnie jak
wszystkie znane włoskie produkty smakuje niesamowicie i jest bardzo
prosta w przygotowaniu. Dodatek pianki dodaje kawie cappuccino urok i
smaku. Teraz staram się robić częściej tą pyszna kawę. Polecam !
Składniki:
200 ml mleka
150 ml wody
20 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
20 g miodu(2 łyżeczki)
ciasteczko, kakao lub cynamon do dekoracji
Mleko podgrzewamy(NIE GOTUJEMY). Gdy mleko będzie ciepłe zdejmujemy z ognia i na chwilę odstawiamy. Zaparzamy kawę w gorącej wodzie. Możemy dodać miód. Ciepłe mleko krótko miksujemy do uzyskania piany. Kawę przelewamy do wysokiego kubka. Po ściankach kubka lejemy wolnym strumieniem spienione mleko. Tak aby na powierzchni pozostała pianka. Podajemy z ciasteczkiem oraz możemy posypać kakałem lub cynamonem.
Składniki:
200 ml mleka
150 ml wody
20 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
20 g miodu(2 łyżeczki)
ciasteczko, kakao lub cynamon do dekoracji
Mleko podgrzewamy(NIE GOTUJEMY). Gdy mleko będzie ciepłe zdejmujemy z ognia i na chwilę odstawiamy. Zaparzamy kawę w gorącej wodzie. Możemy dodać miód. Ciepłe mleko krótko miksujemy do uzyskania piany. Kawę przelewamy do wysokiego kubka. Po ściankach kubka lejemy wolnym strumieniem spienione mleko. Tak aby na powierzchni pozostała pianka. Podajemy z ciasteczkiem oraz możemy posypać kakałem lub cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz