Kawowy placek z kremem budyniowym jest to idealne ciasto na
leniwe majowe popołudnie. Puszysty czekoladowy spód, do tego krem
budyniowy. Całość oblana lukrem . Ciasto można upiec dzień wcześniej,
aby spokojnie ostygło. Często przy okazji różnych świąt piekę szybkie, a
zarazem efektowne ciasta. Kawowy placek z kremem budyniowym zachwyca
swoją prostotą. Dodam, iż długo zachowuje wilgotność.
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g miękkiego masła
100 g cukru
20 g proszku do pieczenia(2 łyżki)
10 g kawy rozpuszczalnej(1 łyżeczka)
4 jajka
krem
500 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
2 żółtka
polewa
150 g cukru pudru
80 g wiórków kokosowych
30 ml ciepłej wody
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło. Całość miksuję do połączenia się składników. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piekę około 40-45 minut w 170 stopniach. Studzę.
300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń, mąkę oraz żółtka. Masę dodaję do gotującego się mleka. Mieszam, do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram z gęstym budyniem na jednolity krem.
Ciasto dzielę na dwie części. Na dolnej warstwie rozsmarowuję krem budyniowy. Układam górną warstwę.
Cukier puder mieszam energicznie z ciepłą wodą. Polewam lurem ciasto. Posypuję wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g miękkiego masła
100 g cukru
20 g proszku do pieczenia(2 łyżki)
10 g kawy rozpuszczalnej(1 łyżeczka)
4 jajka
krem
500 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
2 żółtka
polewa
150 g cukru pudru
80 g wiórków kokosowych
30 ml ciepłej wody
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło. Całość miksuję do połączenia się składników. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piekę około 40-45 minut w 170 stopniach. Studzę.
300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń, mąkę oraz żółtka. Masę dodaję do gotującego się mleka. Mieszam, do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram z gęstym budyniem na jednolity krem.
Ciasto dzielę na dwie części. Na dolnej warstwie rozsmarowuję krem budyniowy. Układam górną warstwę.
Cukier puder mieszam energicznie z ciepłą wodą. Polewam lurem ciasto. Posypuję wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz