Dla wielu z was jak i dla mnie kluski kładzione kojarzą się nie
wątpliwie z dzieciństwem. Są wyjątkowo proste i łatwe w
przygotowaniu.Przygotowanie ich zajmuję mniej niż 30 minut. Osobiście
preferuję kluski z dodatkiem cukru i śmietany, ale doskonale też
klasyczne kluski kładzione komponują się z sosem lub jako dodatek do
głównego dania. Dla mnie klasyczne kluski kładzione są jedynym w swoi
rodzaju smakiem dzieciństwa. Smak mają delikatny, dlatego na pewno
polubią je małe dzieci. Polecam!
Składniki:
170 g mąki pszennej
40 ml wody
1 jajko
cukier i śmietana do dekoracji
woda
sól
W misce rozbijam jajko. Roztrzepuje je. Dodaję mąkę oraz wodę. Całość mieszam rózgą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zagotowuję wodę. Do gotującej się wody wrzucam kluski, które nabieram na łyżkę formując kształt kluski. Mieszam i czekam aż wypłyną. Postępuję tak do momentu, aż skończy mi się ciasto. Odcedzam. Podaje z cukrem i śmietaną.
Składniki:
170 g mąki pszennej
40 ml wody
1 jajko
cukier i śmietana do dekoracji
woda
sól
W misce rozbijam jajko. Roztrzepuje je. Dodaję mąkę oraz wodę. Całość mieszam rózgą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zagotowuję wodę. Do gotującej się wody wrzucam kluski, które nabieram na łyżkę formując kształt kluski. Mieszam i czekam aż wypłyną. Postępuję tak do momentu, aż skończy mi się ciasto. Odcedzam. Podaje z cukrem i śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz