Klasyczne kluski kładzione

Dla wielu z was jak i dla mnie kluski kładzione kojarzą się nie wątpliwie z dzieciństwem. Są wyjątkowo proste i łatwe w przygotowaniu.Przygotowanie ich zajmuję mniej niż 30 minut. Osobiście preferuję kluski z dodatkiem cukru i śmietany, ale doskonale też klasyczne kluski kładzione komponują się z sosem lub jako dodatek do głównego dania. Dla mnie klasyczne kluski kładzione są jedynym w swoi rodzaju smakiem dzieciństwa. Smak mają delikatny, dlatego na pewno polubią je małe dzieci. Polecam!
Składniki:
170 g mąki pszennej
40 ml wody
1 jajko
cukier i śmietana do dekoracji
woda
sól
W misce rozbijam jajko. Roztrzepuje je. Dodaję mąkę oraz wodę. Całość mieszam rózgą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zagotowuję wodę. Do gotującej się wody wrzucam kluski, które nabieram na łyżkę formując kształt kluski. Mieszam i czekam aż wypłyną. Postępuję tak do momentu, aż skończy mi się ciasto. Odcedzam. Podaje z cukrem i śmietaną.


kluski kładzione, kluski
Smacznego!

Komentarze