Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczne naleśniki z dżemem truskawkowym

W moim domu często jada się naleśniki. Zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jednak numerem jeden są klasyczne z dżemem truskawkowym. Przygotowując naleśniki z tym nadzieniem przypomina się mi moje dzieciństwo. Każdy z nas też tak jak ja wyjadał dżem ze słoiczka nim trafił do naleśnika. W moim domu to danie podaje się na obiad polane śmietaną, w u was? Też pamiętacie historie z robieniem naleśników? Podzielcie się !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
280 g dżemu truskawkowego(sklepowego lub domowego)
200 ml śmietany 12%
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Na lekko wystudzone naleśniki nakładamy jedną łyżkę dżemu. Zawijamy w tzw. rulon. Śmietanę lekko podgrzewamy w mikrofali(około 1 minuty w 800 stopniach- pilnujemy, aby się nie zważyła).
naleśniki, dżem truskawkowy, naleśniki z dżemem truskawkowym
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj