Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczne waniliowe lody na ciepło

W ostatnim czasie przeglądając strony internetowe natrafiłam na przepis z lodami na ciepło. Od razu przypomniały mi się moje ulubione lody na ciepło, które można było dostać w szkolnym sklepiku. Lody na ciepło z lat szkolnych były bardzo słodkie. Dostępne były w dwóch smakach: czekoladowym i waniliowym. Dziś przedstawię wam moją interpretacje klasycznych waniliowych lodów na ciepło. Moje klasyczne waniliowe lody na ciepło są pełne naturalnych składników oraz mniej słodkie. Jedyna ich wada jest jednak to, iż trzeb aje szybko zjadać. U mnie w domu nie mieli z tym problemu. Klasyczne waniliowe lody na ciepło znikneły w ciągu kilku chwil.
Składniki:
150 g cukru
3 białka
ziarna z jednej laski wanilii lub 30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1 opakowanie)
woda
cukrowe ozdoby do ozdoby lodów
Cukier i cukier waniliowy zalewamy wodą(tylko do przykrycia cukru). Zagotowujemy. Zimne białka ubijamy. W trakcie ubijania białek lejemy powoli ciepły syrop cukrowy. Do powstałej masy mozemy również dodać ziarna wanilii. Mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Za pomocą szprycy cukierniczej napełniamy masą wafle. Chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Lody na ciepło możemy ozdobić gotową posypką używaną do ciast.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj