Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczny budyń wiśniowy

Budyń wiśniowy to jeden z moich ulubionych deserów. Jest bardzo wyrazisty, nieco kwaskowaty i zarazem słodki. Jednym słowem jest to niezwykła mieszanka. Oczywiście w sklepach dostaniemy gotowe budynie wiśniowe, jednak nic nie może się równać ze smakiem klasycznego budyniu wiśniowego zrobionemu samodzielnie. Smak i aromat jest nieco inny, ale satysfakcja ogromna. Dużym plusem zrobienia domowego budyniu wiśniowego jest to , iż sami możemy kontrolować ilość cukru i smak. Polecam klasyczny budyń wiśniowy nie tylko jako deser, ale również jako krem do ciast.
Składniki:
500 ml mleka
120 g wiśni mrożonych lub świeżych
100 g cukru
30 ml wody
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
20 g mąki pszennej (2 łyżki)
2 żółtka
Wiśnie, cukier i wodę zagotowujemy. Gdy całość się zagotuje to odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy. Następnie sok przelewamy przez sitko. Mleko zagotujemy wraz z sokiem wiśniowym. Zimne mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przelewamy do talerzyków i studzimy. Gotowe !
Smacznego!


budyń, wiśnia, budyń wiśniowy

Komentarze

Popularne posty

Drukuj