Budyń wiśniowy to jeden z moich ulubionych deserów. Jest bardzo
wyrazisty, nieco kwaskowaty i zarazem słodki. Jednym słowem jest to
niezwykła mieszanka. Oczywiście w sklepach dostaniemy gotowe budynie
wiśniowe, jednak nic nie może się równać ze smakiem klasycznego budyniu
wiśniowego zrobionemu samodzielnie. Smak i aromat jest nieco inny, ale
satysfakcja ogromna. Dużym plusem zrobienia domowego budyniu wiśniowego
jest to , iż sami możemy kontrolować ilość cukru i smak. Polecam
klasyczny budyń wiśniowy nie tylko jako deser, ale również jako krem do
ciast.
Składniki:
500 ml mleka
120 g wiśni mrożonych lub świeżych
100 g cukru
30 ml wody
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
20 g mąki pszennej (2 łyżki)
2 żółtka
Wiśnie, cukier i wodę zagotowujemy. Gdy całość się zagotuje to odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy. Następnie sok przelewamy przez sitko. Mleko zagotujemy wraz z sokiem wiśniowym. Zimne mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przelewamy do talerzyków i studzimy. Gotowe !
Smacznego!
Składniki:
500 ml mleka
120 g wiśni mrożonych lub świeżych
100 g cukru
30 ml wody
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
20 g mąki pszennej (2 łyżki)
2 żółtka
Wiśnie, cukier i wodę zagotowujemy. Gdy całość się zagotuje to odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy. Następnie sok przelewamy przez sitko. Mleko zagotujemy wraz z sokiem wiśniowym. Zimne mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przelewamy do talerzyków i studzimy. Gotowe !
Komentarze
Prześlij komentarz