Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Klasyczny sernik z rodzynkami

Klasyczny sernik z rodzynkami jest jednym z tych ciast, które wpisują się w polską tradycję świąteczną. Do świat zostało już tylko 3 tygodnie, dlatego u mnie w domu powoli rozmawia się o różnych przepisach dotyczących ciast. Klasyczny sernik z rodzynkami jest ciastem, który można modyfikować. Można dodać do maki migdały itp. Co tu dużo mówić uważam, że nie powinno go zabraknąć na nadchodzącym świątecznym stole.
Składniki:
ciasto
360 g maki
150 g masła
30 g cukru pudru
1 żółtko
masa serowa
1 kg ser trzykrotnie mielonego
170 g cukru(1 szklanka)
150 g rodzynek
30 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
30 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej( 3 łyżki)
30 g mąki pszennej(3 łyżki)
4 jaja
polewa
100 g czekolady mlecznej
30 g masła
Ciasto
Mąkę, cukier i żółtko mieszamy ze sobą. Dodajemy zimne masło. Łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 45 minut. Po 45 minutach ciasto wałkujemy. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach.
Masa serowa
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach odlewamy wodę z rodzynek. Rodzynki obsypujemy mąką pszenną . Żółtka oddzielamy do białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Białka ubijamy na sztywna piane. Dodajemy do masy serowej. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.
Całość pieczemy 65 minut w 175 stopniach.
Polewa
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Mieszamy nad parą. Gotową polewę polewamy wystudzony sernik.
UWAGA ! Sernik powinien spędzić w lodówce całą noc wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję.
sernik, sernik z rodzynkami, rodzynki, bakalie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj