Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczny sernik z rodzynkami

Klasyczny sernik z rodzynkami jest jednym z tych ciast, które wpisują się w polską tradycję świąteczną. Do świat zostało już tylko 3 tygodnie, dlatego u mnie w domu powoli rozmawia się o różnych przepisach dotyczących ciast. Klasyczny sernik z rodzynkami jest ciastem, który można modyfikować. Można dodać do maki migdały itp. Co tu dużo mówić uważam, że nie powinno go zabraknąć na nadchodzącym świątecznym stole.
Składniki:
ciasto
360 g maki
150 g masła
30 g cukru pudru
1 żółtko
masa serowa
1 kg ser trzykrotnie mielonego
170 g cukru(1 szklanka)
150 g rodzynek
30 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
30 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej( 3 łyżki)
30 g mąki pszennej(3 łyżki)
4 jaja
polewa
100 g czekolady mlecznej
30 g masła
Ciasto
Mąkę, cukier i żółtko mieszamy ze sobą. Dodajemy zimne masło. Łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 45 minut. Po 45 minutach ciasto wałkujemy. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach.
Masa serowa
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach odlewamy wodę z rodzynek. Rodzynki obsypujemy mąką pszenną . Żółtka oddzielamy do białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Białka ubijamy na sztywna piane. Dodajemy do masy serowej. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.
Całość pieczemy 65 minut w 175 stopniach.
Polewa
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Mieszamy nad parą. Gotową polewę polewamy wystudzony sernik.
UWAGA ! Sernik powinien spędzić w lodówce całą noc wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję.
sernik, sernik z rodzynkami, rodzynki, bakalie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj