Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczny torcik orzechowy

Klasyczny torcik orzechowy to przepyszne i proste połączenie ciasta kruchego i orzechów włoskich. Orzechy włoskie są podstawą tego pysznego ciasta. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych.Pierwszy raz przepis na klasyczny tort orzechowy spotkałam się w książce Ewy Wachowicz. Ten pełen orzechów przepis tak mnie zaintrygował, iż postanowiłam go sama wykonać. Efekt jak się okazało pozytywnie mnie zaskoczył. Teraz, gdy trwa okres komunii tak pięknie zrobiony i podany klasyczny tort orzechowy na pewno zostanie na długo zapamiętany.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1.5 szklanki)
125 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
3 żółtka
masa orzechowa
200 g orzechów włoskich(1 całe opakowanie)
100 g brązowego cukru(1/2 szklanki)
50 g masła
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
30 g masła
Mąkę, cukier waniliowy i cukier brązowy wymieszaj ze sobą. Dodać masło i żółtka. Całość połączyć ze sobą. Z ciasta utworzyć kulę, którą należy wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części(większą i mniejszą). Większą cześć rozwałkować i wylepić boki i spód tortownicy.
Orzechy prażymy, następnie mielimy. Dodajemy roztopione masło i cukier brązowy. Wymieszać składniki ręcznie, aż do momentu połączenia.
Masę orzechową nałożyć na ciasto. Mniejszą cześć ciasta kruchego rozwałkować, przykryć nim nadzienie orzechowe. Ponakłuwać ciasto. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez 25-30 minut. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.


orzechy, tort, torcik, torcik orzechowy

Smacznego !
Źródło:Ewa Wachowicz”Słodki Świat Ewy Wachowicz”, s. 84-85.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj