Klasyczny torcik orzechowy to przepyszne i proste połączenie
ciasta kruchego i orzechów włoskich. Orzechy włoskie są podstawą tego
pysznego ciasta. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników
odżywczych.Pierwszy raz przepis na klasyczny tort orzechowy spotkałam
się w książce Ewy Wachowicz. Ten pełen orzechów przepis tak mnie
zaintrygował, iż postanowiłam go sama wykonać. Efekt jak się okazało
pozytywnie mnie zaskoczył. Teraz, gdy trwa okres komunii tak pięknie
zrobiony i podany klasyczny tort orzechowy na pewno zostanie na długo
zapamiętany.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1.5 szklanki)
125 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
3 żółtka
masa orzechowa
200 g orzechów włoskich(1 całe opakowanie)
100 g brązowego cukru(1/2 szklanki)
50 g masła
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
30 g masła
Mąkę, cukier waniliowy i cukier brązowy wymieszaj ze sobą. Dodać masło i żółtka. Całość połączyć ze sobą. Z ciasta utworzyć kulę, którą należy wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części(większą i mniejszą). Większą cześć rozwałkować i wylepić boki i spód tortownicy.
Orzechy prażymy, następnie mielimy. Dodajemy roztopione masło i cukier brązowy. Wymieszać składniki ręcznie, aż do momentu połączenia.
Masę orzechową nałożyć na ciasto. Mniejszą cześć ciasta kruchego rozwałkować, przykryć nim nadzienie orzechowe. Ponakłuwać ciasto. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez 25-30 minut. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1.5 szklanki)
125 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
3 żółtka
masa orzechowa
200 g orzechów włoskich(1 całe opakowanie)
100 g brązowego cukru(1/2 szklanki)
50 g masła
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
30 g masła
Mąkę, cukier waniliowy i cukier brązowy wymieszaj ze sobą. Dodać masło i żółtka. Całość połączyć ze sobą. Z ciasta utworzyć kulę, którą należy wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części(większą i mniejszą). Większą cześć rozwałkować i wylepić boki i spód tortownicy.
Orzechy prażymy, następnie mielimy. Dodajemy roztopione masło i cukier brązowy. Wymieszać składniki ręcznie, aż do momentu połączenia.
Masę orzechową nałożyć na ciasto. Mniejszą cześć ciasta kruchego rozwałkować, przykryć nim nadzienie orzechowe. Ponakłuwać ciasto. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez 25-30 minut. Studzimy.
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz