Jednym z moich ulubionych składników jest czekolada. Mogłam bym ją
jeść na okrągło. Przykładem praktycznego wykorzystania produktów w
kuchni jest właśnie mój przepis na klasyczny tort czekoladowy. Pełen
czekolady – czekoladowe ciasto, krem czekoladowy plus dodatek bitej
śmietany. Klasyczny tort czekoladowy u mnie w rodzinie wywołał zachwyt
wśród dzieci. Nie od dziś wiadomo, iż małe łasuchy są dobrymi
recenzentami – zawsze powiedzą prawdę. Na szczęście miałam to szczęście i
dzieciakom posmakowało. Strach pomyśleć co by było gdyby było inaczej.
Jest to przepis, który tak naprawdę powstał spontanicznie. Po prostu
miałam akurat w kuchni potrzebne składniki i zbliżało się rodzinne
przyjęcie. Co tu dużo mówić był pyszny.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
200 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
30 g kakao(3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
5 jajek
krem
300 ml mleka
200 g masła
gotowy krem czekoladowy
bita śmietana
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
1 opakowanie śmietanfixu
Jajka ucieramy z cukrem, aż zbieleją. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy kakao. Miksujemy. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 30 -40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Mleko i gotowy krem budyniowy miksujemy przez 3 minuty. Miękkie masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy krem czekoladowy. Krótko miksujemy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Lekko wybrzuszoną górną warstwę ciasta ścinamy i kruszymy. Ciasto przekładamy kremem. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
Mocną zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy. Bitą śmietanę smarujemy na wierzchu ciasta, posypujemy pokruszonym ciastem.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
200 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
30 g kakao(3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
5 jajek
krem
300 ml mleka
200 g masła
gotowy krem czekoladowy
bita śmietana
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
1 opakowanie śmietanfixu
Jajka ucieramy z cukrem, aż zbieleją. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy kakao. Miksujemy. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 30 -40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Mleko i gotowy krem budyniowy miksujemy przez 3 minuty. Miękkie masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy krem czekoladowy. Krótko miksujemy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Lekko wybrzuszoną górną warstwę ciasta ścinamy i kruszymy. Ciasto przekładamy kremem. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
Mocną zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy. Bitą śmietanę smarujemy na wierzchu ciasta, posypujemy pokruszonym ciastem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz