Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Klasyczny tort czekoloadowy

Jednym z moich ulubionych składników jest czekolada. Mogłam bym ją jeść na okrągło. Przykładem praktycznego wykorzystania produktów w kuchni jest właśnie mój przepis na klasyczny tort czekoladowy. Pełen czekolady – czekoladowe ciasto, krem czekoladowy plus dodatek bitej śmietany. Klasyczny tort czekoladowy u mnie w rodzinie wywołał zachwyt wśród dzieci. Nie od dziś wiadomo, iż małe łasuchy są dobrymi recenzentami – zawsze powiedzą prawdę. Na szczęście miałam to szczęście i dzieciakom posmakowało. Strach pomyśleć co by było gdyby było inaczej. Jest to przepis, który tak naprawdę powstał spontanicznie. Po prostu miałam akurat w kuchni potrzebne składniki i zbliżało się rodzinne przyjęcie. Co tu dużo mówić był pyszny.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
200 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
30 g kakao(3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
5 jajek
krem
300 ml mleka
200 g masła
gotowy krem czekoladowy
bita śmietana
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
1 opakowanie śmietanfixu
Jajka ucieramy z cukrem, aż zbieleją. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy kakao. Miksujemy. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 30 -40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Mleko i gotowy krem budyniowy miksujemy przez 3 minuty. Miękkie masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy krem czekoladowy. Krótko miksujemy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Lekko wybrzuszoną górną warstwę ciasta ścinamy i kruszymy. Ciasto przekładamy kremem. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
Mocną zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy. Bitą śmietanę smarujemy na wierzchu ciasta, posypujemy pokruszonym ciastem.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj