Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kluski, kopytka-praktyczne porady

Kluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie.
Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi.
Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody.
Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie.
Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki):
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
około 20 ml wody(kilka łyżek)
Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia.
Podstawowe ciasto na kluski kładzione:
Składniki:
200 g mąki
2 jajka
woda
Mąkę łączymy z wodą i jajkami. Powinniśmy uzyskać ciasto, które łatwo uformujemy. Wodę na kluski zagotowujemy. Łyżką metalową formujemy kluseczki. Umieszczamy w wodzie, zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Możemy okrasić masłem.
Podstawowe ciasto na kluski leniwe:
Składniki:
400 g masła
150 g mąki
3 jajka
Ser zmielić. Do sera dodać jajka i mąkę. Wymieszać . Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką tartą i cukrem.
Podstawowe ciasto na pyzy drożdżowe:
Składniki:
250 g mąki
100 ml mleka
15 g drożdży
2 jajka
2 łyżki masła
Drożdże rozkruszyć z połową letniego mleka i połową mąki. Poczekać aż urosną. Następnie dodać pozostałą mąkę, mleko, jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy i wycinamy placuszki. Ponownie czekamy, aż wyrosną. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Podstawowe ciasto na pyzy(z surowych kartofli):
Składniki:
1 kg kartofli
150 g mąki
2 jajka
Połowę kartofli ugotować i zmielić. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Wycisność sok. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i mąką. Zagnieść gładkie ciasto, formować kule wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie przez 12 minut.
Podstawowe ciasto na kopytka:
Składniki:
1 kg kartofli
300 g mąki
2 jajka
Kartofle obrać, ugotować, zmielić. Wystudzić. Dodać jajka i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, z których wycinać małe kluseczki. Kluski gotować z osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną. Podawać przypiekane lub ze skwarkami.
Podstawowe ciasto na kluski śląskie:
Składniki:
400 g ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
Ziemniaki ugotować, zmielić. Dodać mąkę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kuleczki z charakterystyczną dziurką. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
Uwagi!
1) jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to należy dodać trochę mąki
2) zawsze gotujemy w osolonej wodzie, ewentualnie z dodatkiem oleju
3) farsz powinien być dosyć zwarty, może wypłynąć
4) kluski po wystygnięciu można mrozić.

Źródło:”Kuchnia Polska”, s.546-552.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj