Uwielbiam kluski – jest to fakt już dawno stwierdzony przez moją
mamę. Co tu dużo ukrywać kluski to jedne z moich ulubionych potraw – pod
każdym względem. Mogłam by się nimi zajadać na okrągło. Jednak ostatnio
na warsztat wzięłam kluski śląskie. Kluski śląskie najczęściej
kojarzone są z daniem obiadowym, najlepiej w duecie z modra kapustą. Ja
jednak zaproponuję wam nieco inna wersje – na słodko. Tworząc ten
przepis chciałam zachować klimat tego dania, lecz nieco go unowocześnić.
Podania klusek śląskich z sosem wiśniowym sprawiło, iż moje
danie(pyszny podwieczorek) nabrał pysznego charakteru. Sos wiśniowy
nadaje potrawie nieco kwaskowatego charakteru. Polecam!
Składniki:
kluski
500 g ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
woda
sos wiśniowy
200 g wiśni(mrożonych lub świeżych)
50 ml wody
20 g mąki ziemniaczanej( 2 łyżki)
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy. Studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odrywamy pojedyncze kulki, lekko spłaszczam i tworzę charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę.
Wiśnie umieszczam w garnku z grubym dnem, zalewam wodą. Gdy wiśnie zaczną się gotować dodaję mąkę ziemniaczaną. Chwilę gotuję.
Kluski polewam ciepłym sosem wiśniowym.
Składniki:
kluski
500 g ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
woda
sos wiśniowy
200 g wiśni(mrożonych lub świeżych)
50 ml wody
20 g mąki ziemniaczanej( 2 łyżki)
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy. Studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odrywamy pojedyncze kulki, lekko spłaszczam i tworzę charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę.
Wiśnie umieszczam w garnku z grubym dnem, zalewam wodą. Gdy wiśnie zaczną się gotować dodaję mąkę ziemniaczaną. Chwilę gotuję.
Kluski polewam ciepłym sosem wiśniowym.
Komentarze
Prześlij komentarz