Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Knedle z truskawkami (ciasto twarogowe)

Moja mama zawsze powtarzała, iż prawdziwe pierogi są z ciasta na bazie ziemniaków. Ja jednak tego lata postanowiłam lekko unowocześnić znany wszystkim przepis na knedle. Dodając półtłusty twaróg zamiast ziemniaków otrzymałam nieco lżejsze ciasto, a co za tym idzie zdrowsze. Po ugotowaniu knedli na obiad moja mama uznała, iż stanowią świetna alternatywę dla knedli ze śliwkami. Mam nadzieję, że i wam zasmakują.
Składniki:
500 ml wody
200 g truskawek
200 g twarogu półtłustego(nie mielonego)
150 g mąki pszennej
20 g cukru
5 ml oleju
1 jajko
1 żółtko
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę oraz rozkłócone jajko z żółtkiem. Ciasto zagniatamy. Formujemy rulon, który dzielimy na ok. 15 części. Do każdego lekko spłaszczonego kawałka ciasta wkładamy po jednej truskawce. Zlepiamy. Wodę z odrobiną oleju(aby nie sklejały się) zagotowujemy. Wrzucamy knedle do gotującej wody. Czekamy, aż wypłyną. Cedzimy, zostawiamy do momentu ostudzenia.
Możemy te knedle podawać polane masłem i cukrem lub samym cukrem.
knedle, truskawki, knedle z truskawkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj