W kwestii zapiekanek jestem nowicjuszką. Jednak w ostatnim czasie,
gdy śliwki były jeszcze świeże w książce Ewy Wachowicz, która niedawno
na nowo odkryłam znalazłam przepis na kobler śliwkowy. Jest to ciasto
angielskie, bardzo gęste, które pod pierzynką kryje ciepłe śliwki.
Kobler śliwkowy może pełnić rolę idealnego ciasta na podwieczorek dla
dzieci. Mali kucharze z pewnością chętnie przygotują z nami ten prosty
deser. Kobler śliwkowy jednak w moim przypadku oznacza ciasto jogurtowe
oraz śliwki. Po upieczeniu zapewne będziecie robić to ciasto częściej
niż myślicie.
Składniki:
500 g śliwek(mogą być mrożone)
180 g mąki(3/4 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
120 g masła
80 ml jogurtu naturalnego
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
1 jajko
ew. cukier puder do dekoracji
Śliwki myjemy, usuwamy pestki(jeśli są mrożone rozmrażamy, usuwamy nadmiar soku). Kroimy na ćwiartki.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać z pozostałymi składnikami. Wbić jajko oraz dodać jogurt. Wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć cząstki śliwek, a następnie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Smacznego !
Źródło: E.Wachowicz, „Słodki świat”, s. 108-109.
Składniki:
500 g śliwek(mogą być mrożone)
180 g mąki(3/4 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
120 g masła
80 ml jogurtu naturalnego
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
1 jajko
ew. cukier puder do dekoracji
Śliwki myjemy, usuwamy pestki(jeśli są mrożone rozmrażamy, usuwamy nadmiar soku). Kroimy na ćwiartki.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać z pozostałymi składnikami. Wbić jajko oraz dodać jogurt. Wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć cząstki śliwek, a następnie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Smacznego !
Źródło: E.Wachowicz, „Słodki świat”, s. 108-109.
Komentarze
Prześlij komentarz