Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kobler śliwkowy

W kwestii zapiekanek jestem nowicjuszką. Jednak w ostatnim czasie, gdy śliwki były jeszcze świeże w książce Ewy Wachowicz, która niedawno na nowo odkryłam znalazłam przepis na kobler śliwkowy. Jest to ciasto angielskie, bardzo gęste, które pod pierzynką kryje ciepłe śliwki. Kobler śliwkowy może pełnić rolę idealnego ciasta na podwieczorek dla dzieci. Mali kucharze z pewnością chętnie przygotują z nami ten prosty deser. Kobler śliwkowy jednak w moim przypadku oznacza ciasto jogurtowe oraz śliwki. Po upieczeniu zapewne będziecie robić to ciasto częściej niż myślicie.
Składniki:
500 g śliwek(mogą być mrożone)
180 g mąki(3/4 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
120 g masła
80 ml jogurtu naturalnego
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
1 jajko
ew. cukier puder do dekoracji
Śliwki myjemy, usuwamy pestki(jeśli są mrożone rozmrażamy, usuwamy nadmiar soku). Kroimy na ćwiartki.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać z pozostałymi składnikami. Wbić jajko oraz dodać jogurt. Wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć cząstki śliwek, a następnie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
śliwki, kolber śliwkowy
Smacznego !
Źródło: E.Wachowicz, „Słodki świat”, s. 108-109.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj