Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Kobler śliwkowy

W kwestii zapiekanek jestem nowicjuszką. Jednak w ostatnim czasie, gdy śliwki były jeszcze świeże w książce Ewy Wachowicz, która niedawno na nowo odkryłam znalazłam przepis na kobler śliwkowy. Jest to ciasto angielskie, bardzo gęste, które pod pierzynką kryje ciepłe śliwki. Kobler śliwkowy może pełnić rolę idealnego ciasta na podwieczorek dla dzieci. Mali kucharze z pewnością chętnie przygotują z nami ten prosty deser. Kobler śliwkowy jednak w moim przypadku oznacza ciasto jogurtowe oraz śliwki. Po upieczeniu zapewne będziecie robić to ciasto częściej niż myślicie.
Składniki:
500 g śliwek(mogą być mrożone)
180 g mąki(3/4 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
120 g masła
80 ml jogurtu naturalnego
4 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
1 jajko
ew. cukier puder do dekoracji
Śliwki myjemy, usuwamy pestki(jeśli są mrożone rozmrażamy, usuwamy nadmiar soku). Kroimy na ćwiartki.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać z pozostałymi składnikami. Wbić jajko oraz dodać jogurt. Wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć cząstki śliwek, a następnie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
śliwki, kolber śliwkowy
Smacznego !
Źródło: E.Wachowicz, „Słodki świat”, s. 108-109.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj