Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kokardki zapiekane z jabłkami

Od czasu mojego ostatniego sukcesu z makaronem z białym serem postanowiłam iść za ciosem i przygotowałam kolejną propozycję z makaronem w roli głównej. Tym razem są to szybkie i łatwe kokardki zapiekane z jabłkami. To danie może być zarówno obiadem jak i podwieczorkiem. Nic nie może równać się ze smakiem i aromatem jesiennych jabłek zapiekanych w piekarniku. Kokardki zapiekane z jabłkami są w moim przypadku punktem obowiązkowym prawie każdego jesiennego popołudnia. To danie jest doskonałą bazą do interpretacji i fantazji kulinarnej. Delektujmy się kokardkami zapiekanymi z jabłkami przecież doskonale wpisują się w smaczną polską jesień.
Składniki:
250 g makaronu kokardki
30 g cukru(3 łyżki)
20 g cynamonu(2 łyżki)
20 g cukru waniliowego(2 łyżki)
3 jabłka
masło
woda
Wodę zagotowujemy. Dodajemy makaron. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze około 10 minut. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na plastry. Mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę makaronu, następnie jabłka. Znowu na jabłkach układamy makaron. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
makaron zapiekany, makaron z owocami, makaron z jabłkiem, jabłka

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj