Kokosowa napoleonka na biszkopcie

Z ciastem kokosowa napoleonka na biszkopcie pierwszy raz spotkałam się przeglądając książkę Ewy Wachowicz. Przepis na to ciasto sprawił, iż postanowiłam dokonać jego interpretacji. Połączenie bezy kokosowej z kremem budyniowym oraz biszkoptem na początku wydawało się nie realne, jednak po zrobieniu wypiek okazał się smaczny. Kokosowa napoleonka na biszkopcie łamie tradycyjny przepis na napoleonkę o głowę. Dodam w tym miejscu, iż jestem wielką fanką wiórków kokosowych. Ciasto kokosowa napoleonka na biszkopcie sprawdzi się idealnie podczas uroczystości rodzinnych.
Składniki:
ciasto
360 g mąki(2 szklanki)
125 g masła
80 g cukru
60 ml wody
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
2 jajka
krem budyniowy
750 ml mleka
180 g proszku budyniowego waniliowego(3 opakowania)
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
beza kokosowa
2 białka
150 g wiórków kokosowych
90 g masła
90 g cukru
Masło, mąkę, proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Dodajemy cukier, jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto, które nakładamy na prostokątną formę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
500 ml mleka zagotuj. W 250 ml zimnego mleka rozrób budynie i mąkę. Do gotującego się mleka wlej zimną masę. Gotuj, aż do momentu uzyskania gęstego budyniu. Wystudź.
Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj krótko. Następnie dodaj masło i wiórki kokosowe. wymieszaj ręcznie.
Na ciasto(w formie) nałóż budyń, następnie bezę kokosową. Całość piecz w 180 stopniach przez 50 minut. Wystudź.
napoleonka, biszkopt, kokos, napoleonka na biszkopcie
Smacznego!
Źródło: „Słodki Świat Ewy Wachowicz”, s. 19-20

Komentarze