Kokosowe naleśniki a’la rafaello to prosta przyjemność
delektowania się smakiem kokosa i migdałów, zawinięta w pysznym
naleśniku. Jest to prosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu.
Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką
kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni
azjatyckiej.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat migdałowy
krem
250 g serka mascarpone
50 g wiórków kokosowych
50 g migdałów w płatkach
50 g czekolady białej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
dekoracja
50 g czekolady białej
50 g wiórków kokosowych
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą.
Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy rozpuszczoną czekoladą naleśniki oraz posypujemy wiórkami kokosa.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
20 g cukru( 1,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
aromat migdałowy
krem
250 g serka mascarpone
50 g wiórków kokosowych
50 g migdałów w płatkach
50 g czekolady białej
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
dekoracja
50 g czekolady białej
50 g wiórków kokosowych
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki.
Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą.
Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy rozpuszczoną czekoladą naleśniki oraz posypujemy wiórkami kokosa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz