Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kokosowy pudding ryżowy

Jak już pewnie zauważyliście kokos jest jednym z moich ulubionych składników w kuchni. Dlatego też pewnego dnia mając w domu mleczko kokosowe, leżące przez pewien czas na półce nie używane, postanowiłam je wykorzystać. Inspirację zaczerpnęłam z pewnej gazety, dawno temu. Zamieniłam natomiast zwykłe mleko na mleczko kokosowe. Efekt wyszedł ciekawy i intrygujący. Lubicie takie eksperymenty ?
Składniki:
około 400 ml mleczka kokosowego
100 g ryżu arborio
30 g cukru lub miodu(około 3 łyżek)
20 g wiórków kokosowych(około 2 łyżek)
bazylia do dekoracji
Mleczko kokosowe zagotowuje. Dodaje cukier lub miód. Do gotującego się mleczka dodaje ryż arborio. Ponownie zagotowuję. Od momentu ponownego zagotowania mieszam co jakiś czas, aby ryz nie przywarł. Ryż będzie ugotowany(gotowy) gdy pochłonie całe mleczko kokosowe. Odstawiam do wystudzenia. Następnie jeszcze lekko ciepłe przekładam do kubeczków lub naczyń żaroodpornych. Pudding umieszczam w lodówce na 30 minut. Pudding ryżowy jest gotowy w momencie gdy jest zimny. Pudding możemy posypać wiórkami kokosowymi.
pudding, ryż, pudding ryżowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj