Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kokosowy pudding ryżowy

Jak już pewnie zauważyliście kokos jest jednym z moich ulubionych składników w kuchni. Dlatego też pewnego dnia mając w domu mleczko kokosowe, leżące przez pewien czas na półce nie używane, postanowiłam je wykorzystać. Inspirację zaczerpnęłam z pewnej gazety, dawno temu. Zamieniłam natomiast zwykłe mleko na mleczko kokosowe. Efekt wyszedł ciekawy i intrygujący. Lubicie takie eksperymenty ?
Składniki:
około 400 ml mleczka kokosowego
100 g ryżu arborio
30 g cukru lub miodu(około 3 łyżek)
20 g wiórków kokosowych(około 2 łyżek)
bazylia do dekoracji
Mleczko kokosowe zagotowuje. Dodaje cukier lub miód. Do gotującego się mleczka dodaje ryż arborio. Ponownie zagotowuję. Od momentu ponownego zagotowania mieszam co jakiś czas, aby ryz nie przywarł. Ryż będzie ugotowany(gotowy) gdy pochłonie całe mleczko kokosowe. Odstawiam do wystudzenia. Następnie jeszcze lekko ciepłe przekładam do kubeczków lub naczyń żaroodpornych. Pudding umieszczam w lodówce na 30 minut. Pudding ryżowy jest gotowy w momencie gdy jest zimny. Pudding możemy posypać wiórkami kokosowymi.
pudding, ryż, pudding ryżowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj