Jak już pewnie zauważyliście kokos jest jednym z moich ulubionych
składników w kuchni. Dlatego też pewnego dnia mając w domu mleczko
kokosowe, leżące przez pewien czas na półce nie używane, postanowiłam je
wykorzystać. Inspirację zaczerpnęłam z pewnej gazety, dawno temu.
Zamieniłam natomiast zwykłe mleko na mleczko kokosowe. Efekt wyszedł
ciekawy i intrygujący. Lubicie takie eksperymenty ?
Składniki:
około 400 ml mleczka kokosowego
100 g ryżu arborio
30 g cukru lub miodu(około 3 łyżek)
20 g wiórków kokosowych(około 2 łyżek)
bazylia do dekoracji
Mleczko kokosowe zagotowuje. Dodaje cukier lub miód. Do gotującego się mleczka dodaje ryż arborio. Ponownie zagotowuję. Od momentu ponownego zagotowania mieszam co jakiś czas, aby ryz nie przywarł. Ryż będzie ugotowany(gotowy) gdy pochłonie całe mleczko kokosowe. Odstawiam do wystudzenia. Następnie jeszcze lekko ciepłe przekładam do kubeczków lub naczyń żaroodpornych. Pudding umieszczam w lodówce na 30 minut. Pudding ryżowy jest gotowy w momencie gdy jest zimny. Pudding możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Składniki:
około 400 ml mleczka kokosowego
100 g ryżu arborio
30 g cukru lub miodu(około 3 łyżek)
20 g wiórków kokosowych(około 2 łyżek)
bazylia do dekoracji
Mleczko kokosowe zagotowuje. Dodaje cukier lub miód. Do gotującego się mleczka dodaje ryż arborio. Ponownie zagotowuję. Od momentu ponownego zagotowania mieszam co jakiś czas, aby ryz nie przywarł. Ryż będzie ugotowany(gotowy) gdy pochłonie całe mleczko kokosowe. Odstawiam do wystudzenia. Następnie jeszcze lekko ciepłe przekładam do kubeczków lub naczyń żaroodpornych. Pudding umieszczam w lodówce na 30 minut. Pudding ryżowy jest gotowy w momencie gdy jest zimny. Pudding możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz