Kompot jabłkowo-wiśniowy można by spokojnie nazwać jesiennym, gdyż
owoce użyte do niego przywołują smaki tej właśnie pory roku. Ten napój
jest punktem obowiązkowym w moim domu w okresie jesienni i zimy. Pełno w
nim witamin i wartości odżywczych. Można ten kompot pić praktycznie,
gdy nie ma innych owoców na rynku, gdyż wiśnie świeże można w tym
wypadku zastąpić mrożonymi. Próbujcie tego zdrowego kompotu !
Składniki:
1,5 litra wody
4 średnie jabłka
150 g wiśni
40 g cukru
Wiśnie i jabłka myję. Jabłka obieram ze skórki, kroję na małe ćwiartki. Owoce umieszczam dużym, podłużnym naczyniu. Zagotowuję. Po około 10 minutach(już po zagotowaniu) przekładam naczynie na mniejszy palnik. Ponownie zagotowuję. Następnie gotuję 20 minut na średnim gazie. Po ugotowaniu kompot przelewam do dzbanka.
Smacznego!
Składniki:
1,5 litra wody
4 średnie jabłka
150 g wiśni
40 g cukru
Wiśnie i jabłka myję. Jabłka obieram ze skórki, kroję na małe ćwiartki. Owoce umieszczam dużym, podłużnym naczyniu. Zagotowuję. Po około 10 minutach(już po zagotowaniu) przekładam naczynie na mniejszy palnik. Ponownie zagotowuję. Następnie gotuję 20 minut na średnim gazie. Po ugotowaniu kompot przelewam do dzbanka.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz