Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kompot wisniowo-czereśniowy

Pomysł na to połączenie smaków podpowiedziała mi mama. Porada okazała się strzałem w dziesiątkę. Kompot z czereśniami okazał się smaczny, nieco cierpki, a zarazem intensywny w smaku. Od tego momentu zaczęłam częściej dodawać do kompotu czereśnie, nie kiedy zastępując nimi wiśnie. Polecam wam z całego serca.
składniki:
1,5 litra wody
150 g czereśni
100 g wiśni
40 g cukru
3 jabłka
Jabłka, wiśnie oraz czereśnie myję. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, umieszczam je razem z wiśniami i czereśniami w dużym garnku. Zalewam wodą i zagotowuję. Po około 10 minutach(powinny się gotować) zmniejszam ogień i gotuję jeszcze około 20 minut. Po ugotowaniu przelewam do dużego dzbanka.
kompot, kompot wiśniowy, kompot czereśniowy, kompot wiśniowo-czereśniowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj