Święta co raz bliżej. Zostało nieco ponad tydzień do pierwszej
gwiazdki. Jest to czas intensywnych przygotowań, porządków, robienia
zakupów świątecznych. Dziś proponuję wam smaczne i szybkie koperty
francuskie z masą makową, które idealnie sprawdzą się podczas wigilii
organizowanych w pracy. Bazę stanowi ciasto francuskie oraz masa makowa z
przepisu rogaliki z masą makową.
Niewątpliwym atutem kopert francuskich jest duża ilość maku oraz
wyczuwalny miód. Polecam wszystkim, w szczególności miłośnikom szybkich
wypieków.
Składniki:
360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
200 g suchego maku
200 ml mleka
100 g bakalii( orzechy włoskie, wiórki kokosowe, nasiona, sezam)
100 g cukru pudru
100 g biszkoptów
80 g miodu(1/2 szklanki)
40 g rodzynek
20 ml ciepłej wody(2 łyżki)
10 g mąki(1 łyżka)
1 jajko
Mleko gotujemy z miodem. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Bakalie i biszkopty mielimy. Suchy mak zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 30 minut, aby napęczniało. Po tym czasie mak mielimy 2 razy. Do mielonego maku dodajemy bakalie i odsączone rodzynki (posypane 1 łyżką mąki). Mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy po łyżce masy makowej. Zwijamy tworząc kopertę. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180-200 stopniach.
Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą tworząc lukier. Polewamy nim wystudzone koperty.
Smacznego!
Składniki:
360 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
200 g suchego maku
200 ml mleka
100 g bakalii( orzechy włoskie, wiórki kokosowe, nasiona, sezam)
100 g cukru pudru
100 g biszkoptów
80 g miodu(1/2 szklanki)
40 g rodzynek
20 ml ciepłej wody(2 łyżki)
10 g mąki(1 łyżka)
1 jajko
Mleko gotujemy z miodem. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Bakalie i biszkopty mielimy. Suchy mak zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 30 minut, aby napęczniało. Po tym czasie mak mielimy 2 razy. Do mielonego maku dodajemy bakalie i odsączone rodzynki (posypane 1 łyżką mąki). Mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy po łyżce masy makowej. Zwijamy tworząc kopertę. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180-200 stopniach.
Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą tworząc lukier. Polewamy nim wystudzone koperty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz