Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Krem angielski czyli sos do ciast i deserów – praktyczne porady

Krem angielski jest to dosyć prosty, ale zarazem wymagający uwagi krem. Konsystencja kremu angielskiego zbliżona jest to budyniu. Krem angielski stanowi doskonałą bazę do wszelkich sosów, które wykorzystujemy w deserach czy ciastach.
Składniki:
250 ml mleka 3,3%
20 g cukru (2 łyżki)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
3 -4 żółtka
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Do utartych żółtek lejemy powoli mleko i mieszamy do połączenia składników. Następnie masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez 3 minuty. Masa powinna wyjść gładka. Masę przelewamy do gotowego słoiczka. Masę szybko chłodzimy.
Uwagi!
1) Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
2) Masę jak gotujemy to cały czas mieszamy, inaczej jajka się zetną. W tedy masy nie da się uratować.
3) Masę aby słodzić polecam włożyć do większej miski z zimną wodą. Następnie schłodzoną masę umieszczamy w lodówce.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/krem_angielski/przepis.html
krem angielski

Komentarze

Popularne posty

Drukuj