Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Krem angielski czyli sos do ciast i deserów – praktyczne porady

Krem angielski jest to dosyć prosty, ale zarazem wymagający uwagi krem. Konsystencja kremu angielskiego zbliżona jest to budyniu. Krem angielski stanowi doskonałą bazę do wszelkich sosów, które wykorzystujemy w deserach czy ciastach.
Składniki:
250 ml mleka 3,3%
20 g cukru (2 łyżki)
10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
3 -4 żółtka
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Do utartych żółtek lejemy powoli mleko i mieszamy do połączenia składników. Następnie masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez 3 minuty. Masa powinna wyjść gładka. Masę przelewamy do gotowego słoiczka. Masę szybko chłodzimy.
Uwagi!
1) Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
2) Masę jak gotujemy to cały czas mieszamy, inaczej jajka się zetną. W tedy masy nie da się uratować.
3) Masę aby słodzić polecam włożyć do większej miski z zimną wodą. Następnie schłodzoną masę umieszczamy w lodówce.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/krem_angielski/przepis.html
krem angielski

Komentarze

Popularne posty

Drukuj