Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Krem cytrynowy-praktyczne porady

Krem cytrynowy to jeden z najpopularniejszych kremów do ciast czy ciasteczek. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście lemon curd. Krem ten jest tak naprawdę połączeniem soku z cytryn, cukru i masła.
Nie wszystkim jednak odpowiada tak kwaśny krem. Poniżej przedstawiam wersje lemon curd łagodną.
Łagodny lemon curd
Składniki:
2 cytryny
2 jajka
180 g cukru
50-80 g masła
Sok wyciskamy z cytryn. Jajka, cukier wymieszaj ze sobą, podgrzewając na małym ogniu. Dodaj sok z cytryn. Wymieszaj. Do ciepłego kremu dodaj połowę masła. Mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Wmieszaj pozostałą połowę masła. Wystudź.
Krem cytrynowy na bazie masła:
Składniki:
300 g masła
170 g cukru pudru
1,5 cytryny
Cytrynę parzymy. Ścieramy skórkę z cytryny.Wyciskamy sok z cytryn. Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny. Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek.
Krem cytrynowy na bazie budyniu:
750 ml mleka
250 g miękkiego masła
150 g cukru(około 3/4 szklanki)
75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
70 g mąki pszennej(5 łyżki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
3-4 żółtka
2 cytryny
Z cytryn wyciskamy sok. Ścieramy skórkę z cytryn.500 ml mleka zagotowujemy wraz z oba cukrami. W osobnym kubku mieszamy pozostałe zimne mleko, żółtka, obie mąki. Do gotującego się mleka wlewamy zimną mieszankę. Gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do masła partiami wystudzony budyń, sok z cytryn oraz skórkę. Tak przygotowany krem możemy użyć do tortów czy ciast z kremem,ale również do babeczek itp.
Uwagi !
1) Cytryny muszą być zawsze wyparzone, świeże.
2) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3) Trzeba zwrócić uwagę, aby krem się nie zważył.
4)Przed nałożeniem na tort czy ciasto krem powinien być troszkę schłodzony.

cytryna, krem cytrynowy

Komentarze

Popularne posty

Drukuj