Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Krem cytrynowy-praktyczne porady

Krem cytrynowy to jeden z najpopularniejszych kremów do ciast czy ciasteczek. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście lemon curd. Krem ten jest tak naprawdę połączeniem soku z cytryn, cukru i masła.
Nie wszystkim jednak odpowiada tak kwaśny krem. Poniżej przedstawiam wersje lemon curd łagodną.
Łagodny lemon curd
Składniki:
2 cytryny
2 jajka
180 g cukru
50-80 g masła
Sok wyciskamy z cytryn. Jajka, cukier wymieszaj ze sobą, podgrzewając na małym ogniu. Dodaj sok z cytryn. Wymieszaj. Do ciepłego kremu dodaj połowę masła. Mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Wmieszaj pozostałą połowę masła. Wystudź.
Krem cytrynowy na bazie masła:
Składniki:
300 g masła
170 g cukru pudru
1,5 cytryny
Cytrynę parzymy. Ścieramy skórkę z cytryny.Wyciskamy sok z cytryn. Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny. Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek.
Krem cytrynowy na bazie budyniu:
750 ml mleka
250 g miękkiego masła
150 g cukru(około 3/4 szklanki)
75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
70 g mąki pszennej(5 łyżki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
3-4 żółtka
2 cytryny
Z cytryn wyciskamy sok. Ścieramy skórkę z cytryn.500 ml mleka zagotowujemy wraz z oba cukrami. W osobnym kubku mieszamy pozostałe zimne mleko, żółtka, obie mąki. Do gotującego się mleka wlewamy zimną mieszankę. Gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do masła partiami wystudzony budyń, sok z cytryn oraz skórkę. Tak przygotowany krem możemy użyć do tortów czy ciast z kremem,ale również do babeczek itp.
Uwagi !
1) Cytryny muszą być zawsze wyparzone, świeże.
2) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3) Trzeba zwrócić uwagę, aby krem się nie zważył.
4)Przed nałożeniem na tort czy ciasto krem powinien być troszkę schłodzony.

cytryna, krem cytrynowy

Komentarze

Popularne posty

Drukuj