Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kremówka wadowicka

Kremówka wadowicka jest jednym z najpopularniejszych deserów Małopolski. Jest to pyszne ciastko przekładane kremem budyniowym i bitą śmietaną. Kremówka wadowicka oprócz tego, że jest pyszna jest również rozpoznawana nie tylko wśród mieszkańców Małopolski. Ciastko można wykonać zarówno na cieście francuskim, jak również na biszkoptowym. Kremówka wadowicka jest ciastkiem obok, którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Składniki:
500 ml mleka
360-400 g ciasta francuskiego(1 duże opakowanie lub dwa mniejsze)
200 ml śmietany 30%
200 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)+ 2 łyżki na oprószenie ciasta
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej(2,5 łyżki)
30 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
2 żółtka
Ciasto francuskie(rozmrożone) wałkujemy na wielkość blachy do pieczenia(jeśli są to dwa mniejsze ciasta, to nie wałkujemy tylko pieczemy oddzielnie). Kroimy na dwie części. Pieczemy oddzielnie przez 15-20 minut w 200 stopniach. Studzimy.
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z obiema mąkami, proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlewam płyn do gotującego mleka. Gotuję do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Partiami dodaję wystudzony budyń. Ucieram, aż powstanie puszysty krem budyniowy.
Zimną śmietanę ubijam do momentu powstania bitej śmietany.Dosypuję cukier puder. Miksuję do połączenia składników. Chłodzę przez 5 minut w lodówce.
Na jednym blacie smaruję krem budyniowy. Następnie smaruję bitą śmietanę i układam drugi blat. Posypuję cukrem pudrem.


kremówka, kremówka wadowicka, napoleonka

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj