Krówki to mój smak dzieciństwa. Nie pamiętam osoby, która by nie
lubiła tych pysznych, słodziutkich cukierków. Sama będąc dzieckiem
doskonale pamiętam jak potrafiłam zjeść pół paczki krówek. Nigdy jednak
nie zastanawiałam się nad zrobieniem domowej wersji moich lubionych
cukierków. Jednak jak to zemną bywa buszując po internecie natrafiłam
przypadkiem na przepis na krówki mordoklejki z bloga Olga Smile. Na
początku wszystko wydaje się trudne, jednak jak „zgłębiłam” temat krówek
to okazały się dosyć łatwe. Można powiedzieć, iż żeby zrobić dobre
domowe krówki mordoklejki potrzebujemy czas, cierpliwość i dobre
składniki. Podstawową rzeczą jest wybór produktu bazowego.
Najpopularniejsze są:mleko, śmietana i mleko skondensowane. Ja polecam
śmietanę lub mleko skondensowane na początek. Zachęcam do przygotowania
domowych krówek.
Składniki:
250 ml mleka(1 szklanka)
100 g cukru
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od chwili, gdy mleko z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 5-8 minut na średnim ogniu lub 10 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche). Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkłądamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.
Smacznego!
Składniki:
250 ml mleka(1 szklanka)
100 g cukru
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od chwili, gdy mleko z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 5-8 minut na średnim ogniu lub 10 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche). Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkłądamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz