Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kruche ciasteczka

Mąka, cukier, masło i jajko – składniki z, których wyczarujesz najszybsze ciasteczka. Sposób powstania jest praktycznie taki sam jak przy robieniu spodu do szarlotki czy sernika, tyle ,że wykrawamy foremką kształty, a nie pieczemy w całości ciasta. Dużym plusem jest również to, iż zachowują świeżość do 7 dni(ale tyle na pewno nie wytrzymają na waszym stole, umnie zniknęły w ciągu jedej niedzieli).
Składniki
100 g mąki
80 g masła
40 g cukru pudru
30 ml śmietany 12%
1 żółtko
Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość 2-3 centymetrów. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub podkładką sylikonową. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
ciasteczka, kruche ciasteczka
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj