Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kruchy placek ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami to ulubione ciasto mojej mamy. W sezonie letnim zdarza się, że robię go kilka razy w miesiącu. Połącznie kruchości placka z kwasowością śliwek sprawi, że w waszym domu zagości na dłużej. Uniwersalność tego przepisu polega również na tym, iż do samego ciasta można dołożyć migdały czy orzechy, a cukier zastąpić miodem. Pycha ….
Składniki:
Składniki
na spód
200 g mąki pszennej
100 g masła
30 g cukru pudru
1 żółtko
nadzienie
250 g śliwek
kruszonka
100 g masła
60 g mąki
30 g cukru pudru
Składniki na ciasto kruche łaczę ze sobą. Wkładam do zamrażarki na 15-30 minut. Przygotowuje kruszonkę. Łączę ze sobą składniki, ale nie zagniatam. Powinno być sypkie jak piasek. wkładam do lodówki do schłodzenia. Ciasto na spód rozwałkowuje i układam na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i bułką tartą. Śliwki dzielę na pół i dryluję. Ciasto podpiekam 10 minut w 170 stopniach. Na podpieczone ciasto układam śliwki, skórką do dołu. Owoce posypuje kruszonką. Piekę 50 minut w 180 stopniach. Studzę.
kruchy placek, śliwki, kruchy placek ze śliwkami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj