Lody na ciepło o smaku orzechowym

Lody na ciepło nie wątpliwie kojarzą mi się z dzieciństwem. Pyszne i słodkie lody na ciepło są jednym z tych smakołyków, które pamięta się przez lata. ja lodami na ciepło zajadałam się pod czas długich przerw w szkole. jednym z moich ulubionych smaków były te z dodatkiem orzechów. Po latach postanowiłam odtworzyć ten niezwykły smak. Jak się okazało zrobienie i przygotowanie takich przepysznych lodów na ciepło z dodatkiem orzechów nie zajmuje dużo czasu. Polecam!
Składniki:
200 g orzechów włoskich lub laskowych
150 g cukru
3 białka
woda
Orzechy mielimy. Cukier zalewamy wodą(tylko do przykrycia cukru). Zagotowujemy. Zimne białka ubijamy. W trakcie ubijania białek lejemy powoli ciepły syrop cukrowy. Do powstałej piany dodajemy mielone orzechy. Mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Za pomocą szprycy cukierniczej napełniamy masą wafle. Chłodzimy w lodówce przez 20 minut.


nugat, orzechy, lody na ciepło, lody, lody orzechowe na ciepło

Smacznego!

Komentarze