Lody na ciepło nie wątpliwie kojarzą mi się z dzieciństwem. Pyszne i
słodkie lody na ciepło są jednym z tych smakołyków, które pamięta się
przez lata. ja lodami na ciepło zajadałam się pod czas długich przerw w
szkole. jednym z moich ulubionych smaków były te z dodatkiem orzechów.
Po latach postanowiłam odtworzyć ten niezwykły smak. Jak się okazało
zrobienie i przygotowanie takich przepysznych lodów na ciepło z
dodatkiem orzechów nie zajmuje dużo czasu. Polecam!
Składniki:
200 g orzechów włoskich lub laskowych
150 g cukru
3 białka
woda
Orzechy mielimy. Cukier zalewamy wodą(tylko do przykrycia cukru). Zagotowujemy. Zimne białka ubijamy. W trakcie ubijania białek lejemy powoli ciepły syrop cukrowy. Do powstałej piany dodajemy mielone orzechy. Mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Za pomocą szprycy cukierniczej napełniamy masą wafle. Chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Składniki:
200 g orzechów włoskich lub laskowych
150 g cukru
3 białka
woda
Orzechy mielimy. Cukier zalewamy wodą(tylko do przykrycia cukru). Zagotowujemy. Zimne białka ubijamy. W trakcie ubijania białek lejemy powoli ciepły syrop cukrowy. Do powstałej piany dodajemy mielone orzechy. Mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Za pomocą szprycy cukierniczej napełniamy masą wafle. Chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz