W sklepach półki na lody są pełne tych smakołyków. Bogactwo smaków,
kolorów i kształtów. Jednak żadne sklepowe lody nie mogą równać się z
tymi lodami przygotowanymi samemu. Lody śmietankowe można powiedzieć iż
jest to klasyk sam w sobie. Lody śmietankowe są jednymi z moich
ulubionych. W tym roku postanowiłam przygotować pyszne domowe lody
śmietankowe. Nie użyłam przy tym żadnej maszynki czy skomplikowanej
receptury. Można powiedzieć, iż są to najprostsze domowe lody. Pychota!
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
100 g cukru
20 g cukru waniliowego
Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Do ubitej śmietanki dodaje stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Ubijam,aż uzyskam bitą śmietanę. Tak przygotowaną masę wkładam do szczelnego naczynia na 8 godzin. Pamiętam, aby co 2 godziny masę przemieszać, inaczej w lodach będą wyczuwalne kryształki lody.Gotowe!
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
100 g cukru
20 g cukru waniliowego
Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Do ubitej śmietanki dodaje stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Ubijam,aż uzyskam bitą śmietanę. Tak przygotowaną masę wkładam do szczelnego naczynia na 8 godzin. Pamiętam, aby co 2 godziny masę przemieszać, inaczej w lodach będą wyczuwalne kryształki lody.Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz