Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Mąka-informacje, rodzaje,zastosowanie

Bez tego produktu nie wyobrażamy sobie przygotowania potraw. W większości przepisów występuje. Łączymy ją z jajkami, wodą czy masłem. O czym mowa? Oczywiście o mące. Maka to tak na prawdę mocno rozdrobnione ziarna zbóż lub np: orzechy. Cechą charakterystyczna jest to, że jest to produkt sypki o luźniej konsystencji. W procesie produkcji maki mówimy o bielawie czyli o centralnej części ziarna i o okrywie owocowo-nasiennej czyli inaczej o otrębach. Grubość zmielenia ziaren decyduje o typie mąki(o tym jednak później). Im mąka jest bielsza tym wypieki będą delikatniejsze. jednak taka wybielona maka pozbawiona jest cennych wartości odżywczych.
Czym różnią się maki chlebowe od mąk nie chlebowych? Mąka chlebowa jak sama nazwa wskazuje używana jest w produkcji chleba. Zaliczamy do nich mąkę pszenną i żytnią. Mąki nie chlebowe to pozostałe odmiany mąką takie jak np: jęczmienna, orzechowa, kokosowa. Stanowią one zazwyczaj dodatek do mąki chlebowej.
Gluten: jest to mieszanina białek roślinnych, występuje w mąkach pszennych, żytnich i jęczmiennych. Dzięki glutenowi ciasto jest lekkie, sprężyste, pełne aromatu.
Po czym poznać dobrą mąkę:
1)smak:świeży, słodkawy, mąką zepsuta ma smak gorzki.
2)zapach: świeża mąka nie ma zapachu, zepsuta ma zapach stęklizny.
3)barwa: jasna, zepsuta ma barwę różową.
4)granulacja:świeża mąka nie powinna mieć wyczuwalnych grudek.
Co oznacza numer na mace? Numerem mąki oznacza się typ mąki. Jest to stosunek ilości gram mąki jaki zostaje po jej spaleniu w 100 gramach maki.
Rodzaje mąk:
1)pszenna: podstawowa mąka używana do produkcji naleśników, ciast, chleba.
2)żytnia:popularna w Europie Wschodniej i Środkowej. Używana do produkcji chleba. Dosyć cieżka.
3)owsiana: mało popularny produkt wytwarzany z owsa. Dodana do mąki pszennej nada chlebowi intensywnego koloru.
4)sojowa:nie zawiera skrobi, lekko migdałowy smak,nadaje chlebu lekkości.
5)orkiszowa:pochodzi z rodzinny mąki pszennej, dodana do chleba nadaje mu lekko kruchy wygląd.
6)z prosa:bogata w wartości odżywcze, popularna wśród deitetyków.
7)gryczana:ma charakterystyczny gorzki smak, używana w produkcji blinów, dodana do chleba nadaje mu intensywny smak.
8)jęczmienna:mało popularna, stosowana w proporcjach 50/50 z mąką pszenną.
9)kukurydziana: spulchniacz, nie posiada glutenu, łączona z mąką pszenną.
Typy mąk:
1) 400: używana w produkcji ciast tortowych.
2) 450: w produkcji ciast biszkoptowych, ciast francuskich,tortów.
3) Wrocławska typ 500: do produkcji naleśników, omletów, pierników, kruchych ciast.
4) Poznańska typ 500: do wyrobu makaronu i klusek.
5) Krupczatka typ 500: do wyrobu ciast z owocami, makaronu, pierogów i babek.
6) Luksusowa typ 550: do wyrobu klusek, knedli, ciast drożdżowych i nlaesników.
7) 650:do robienia sosów, pierników, ciemnych ciast, bułek.
8) 1850: używana w produkcji pieczywa.
9) 20000: do wyrobu pieczywa.

Źródło:https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka
http://www.karointhekitchen.com/przy-stole/o-mace-typy-i-rodzaje-mak-jak-wybrac-odpowiednia-make-bajka-o-glutenie/
http://domowe-wypieki.com/maka/
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Maka-rodzaje-typy-zastosowanie.html

Komentarze

Popularne posty

Drukuj