Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Makaron z z sosem orzechowym

Tworząc danie z makaronem możemy czerpać inspiracje z otaczającego nas świata. Ja swoich inspiracji szukam nie tylko w przyrodzie, ale również z różnego rodzaju książek. Dzisiejszy przepis pochodzi z bardzo lubianej książeczki „Biblioteki poradnika domowego”. Była to seria książeczek poświęcona różnego rodzaju tematom kulinarnym. Jak się okazało przepis na makaron z sosem orzechowym okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest to danie aromatyczne, szybkie i bardzo łatwe. Doskonałe rozwiązanie na szybką kolację. Aby przygotować makaron z sosem orzechowym nie potrzebujemy dużej ilości produktów. Moim zdaniem przepis na makaron z sosem orzechowym spodoba się nie tylko fanom makaronów. Polecam !
Składniki:
300 g makaronu świderki
250 g orzechów włoskich
250 g jogurtu naturalnego
30 g cukru(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
woda
Wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy makaron. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut(do miękkości). Odcedzamy. Orzechy mielimy. Jogurt łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Do jogurtu dodajemy zmielone orzechy włoskie. Makaron polewamy sosem orzechowym. Gotowe !
makaron, orzechy, makaron z orzechami

Smacznego!
Źródło:”Makaron na szybko”, s. 54-57.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj